|

Restoran ve kafeler hangi illerde hangi saatlerde açık olacak?

Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 81 ili ilgilendire kısıtlama kararlarını açıkladı. Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle birlikte değerlendiren kararlar arasında bazı değişiklikler olacak. Restoran ve kafe sahiplerinin yakından takip ettiği açıklama da müjde geldi. Kısıtlamalarda esnetmeler yapıldı. Vaka sayılarının düşmesiyle esnetmelerin daha da olacağı sinyali verildi. Erdoğan, eğitim, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içi kısıtlaması, kafe, lokanta, eğitim, kamu kurumları gibi bir çok alanda açıklamalar yaptı. Peki restoran ve kafeler hangi illerde açık olacak? Kafe ve lokantalar hangi saatlerde açık olacak? Riskli ve çok riskli iller hangileri? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizde.

12:20 - 2/03/2021 Salı
Güncelleme: 12:32 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
Kafe ve restoranlar normalleşiyor.
Kafe ve restoranlar normalleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerleri yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Restoran ve kafelerin açılıp açılmayacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyordu. Erdoğan, yüksek risk olmayan illerde belli şartlarla lokanta ve restoranların açılacağını duyurdu.

KAFE VE RESTORANLAR HANGİ SAATLERDE AÇIK OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler, düşük ve orta riskli illerimizde, sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebilecektir. Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde Valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir." açıklamasında bulundu.


RESTORAN VE KAFELER HANGİ İLLERDE AÇIK OLACAK?

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haritaya göre mavi, sarı ve turuncu renkteki illerde restoran ve kafeler hizmet vermeye başlayacak.

Mavi renkle belirtilen düşük riskli iller şöyle: Uşak, Iğdır, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari.

Sarı renkli orta riskli iller: Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Gaziantep, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

Yüksek riskli olan ve turuncu renkle gösterilen iller şöyle: İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Muğla, Antalya, Mersin, Karaman, Düzce, Bolu, Bilecik, Kütahya, Zonguldak, Kırıkkale, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

KAFE VE RESTORANLAR MÜŞTERİ KABUL ETMEYE BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleşme açıklamalarının ardından bugün yeniden açılan kafeler ilk müşterilerini aldı. Mesailerine temizlik çalışmaları ile başlayan işletme sahiplerinin kurallara tam uyduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından dün kontrollü normalleşme dönemine geçildiğini açıklamasının ardından Çankırı’da kafe, restoran ve pastane sahipleri sabahın erken saatlerinde işletmelerine gelerek hazırlık yaptı. Aylardır müşteri kabul edemeyen fakat paket servis hizmeti veren işletmelerde temizlik çalışmaları yapılırken masa ve sandalyeler de belirlenen kurallara göre yeniden yerleştirildi. Sabah 07.00-19.00 saatleri arasında kapasitesinin yarısı kadar müşteriyi ağırlayabilecek işletmelerin kurallara uyduğu görüldü.

Kafe sahibi Alper Filiz, "Uzun bir aradan sonra tekrar açmak bize mutluluk veriyor. Kapalı kaldığımız süre zarfında personelimizin de bizim de mağduriyetimiz oldu. İnşallah herkes tedbirlere uyarak hareket eder. Tekrar kapanma durumu olmadan virüs bitmiş olur. Açıldığımız için mutluyuz" dedi.

Bu süreçten kafelerin olumsuz etkilendiğini ifade eden Cahit Kürşat Erdem ise, "Bizim için zorlu bir süreçti. Atlattık. İnşallah saatler de genişletilirse daha iyi olur. Beklentilerimiz iyi olması yönünde. Bizim için zorlu bir süreçti. Yeni açmıştık kafe sektörüne yeni bir giriş yapmıştık. Bizim için de zorluydu. Hayırlara vesile olur inşallah, olumsuzlukları unutmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


RİSKLİ BÖLGELERİN GÖZÜ YAŞLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından yeni bir normalleşme sürecine geçildi. Düşük, orta ve yüksek riskli bölgelerde kalan çoğu il, normalleşme süreci kapsamında dükkanlarının kapılarını müşterilere açarken çok yüksek riskli bölgede yer alan Sakarya’nın ise adeta gözü yaşlı kaldı. Üniversite öğrencisi Halil İbrahim Yıldırım, "Sakarya’nın gerçekten gözü yaşlı, diğer illerin yasakları açıldı, bizim hala kafelerimiz kapalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından kafe, lokanta, restoran, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçeleri için yeni normalleşme kararını duyurmuştu. Gerçekleşen toplantıda işletmelerin çok yüksek riskli iller haricinde belirli saatler içerisinde hizmet verilmesine karar verildi. Düşük, orta ve yüksek riskli bölgelerde kalan çoğu il, normalleşme süreci kapsamında dükkanlarının kapılarını müşterilere açarken çok yüksek riskli bölgede yer alan Sakarya’nın ise adeta gözü yaşlı kaldı. Sakaryalı vatandaşlar ise bu durumun bir an önce bitmesini temenni ederek tedbirlere riayet edilmesi gerektiğini belirtti. Sakarya’da ikamet eden 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Halil İbrahim Yıldırım ise İstanbul’a göre Sakarya’nın vaka sayılarının bu denli yüksek olmasının üzücü bir durum olduğunu ve kurallara uyulması gerektiğini dile getirdi.

Sakarya’nın gözü yaşlı

Sakarya halkının hep beraber bu durumun üstesinden gelebileceğini aktaran üniversite öğrencisi Halil İbrahim Yıldırım, “Bakıldığı zaman İstanbul gibi bir büyükşehirde vaka sayısının Sakarya’ya göre az olması çok üzücü bir durum. Oradaki nüfus daha fazla, Sakarya’da 1 milyon bir kitle var ama kurallara uyarak bir şekilde bu durumdan kendimizi çekik çıkartamıyoruz. Tabii ki bizde arkadaşlarımızla oturup çay, kahve içmeyi özledik. Süreçten dolayı dikkat etmeye çalışıyoruz ama biraz daha dikkat edersek, en azından yasakların kaldırarak hayatımızın standartlarını tekrar geriye döndürebiliriz. Çünkü zaman geçtikçe psikolojik olarak ta iyi yerlere gitmiyoruz, evdeki geçirdiğimiz vakit çok fazla arttı. Sakarya’nın gerçekten gözü yaşlı, diğer illerin yasakları açıldı, bizim hala kafelerimiz kapalı. Bence Sakarya halkı olarak hep beraber el ele verirsek mutlaka iyi yerlere geleceğimizi inanıyorum, bunu başarabiliriz. Sosyal aktivitemiz kalmadı. Gidip kafelerde çay veya kahve içemiyoruz, üzücü bir durum” dedi.


#kafe
#restoran
#sokağa çıkma yasağı
#Erdoğan
#Cumhurbaşkanı
3 yıl önce