|

Çocuklarda baş ağrısına dikkat!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Apak, çocuklarda uzun süre görülen baş ağrısının yanında kusmanın da görülmesi durumunda ağrının çok dikkate alınması gerektiğini, uzman bir doktora başvurulmasını belirtti.

İha
00:00 - 16/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 17:26 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çocuklarda baş ağrısına dikkat!
Çocuklarda baş ağrısına dikkat!

Prof. Dr. Apak, ''Baş ağrısı bir semptomdur çünkü her türlü hastalığın belirtisi olabilir. Basit bir gribal enfeksiyonun baş ağrısı olabilir, uykusuzluğun baş ağrısı olabilir. Baş ağrısı uzun sürüyorsa ve git gide artıyorsa buna dikkat etmek lazım. Baş ağrısı tehlikeli bir hastalığın da belirtisi olabilir'' şeklinde konuştu.

Baş ağrısının çocuklarda sınav öncesinde, bir şeye üzüldüğünde olabileceğini anlatan Prof. Dr. Apak, ''Ancak baş ağrısıyla birlikte özellikle fışkırır tarzı kusma, baş ağrısının yanında bir nörolojik belirti olması önemli bir bulgudur. Özellikle sabah kalkar kalkmaz bir baş ağrısının olması ve bu baş ağrısının gün içinde tekrarlanması, devam etmesi de önemli bir bulgu olabilir'' dedi.

NÖROLOJİK BELİRTİYE DİKKAT

Özellikle kadınlarda uzun süren baş ağrılarının tümöre bağlı baş ağrılarından ayırt etmek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Apak, ''Tümöre dayalı baş ağrısı migren türü baş ağrısından, sıradan ağrılardan, yorgunluğa bağlı baş ağrısından farklı olarak hiç beklenmeyen bir durumda çocukta gitgide artan ve devamında nörolojik belirtiler gösteren bir baş ağrısıdır. Buna dikkat etmek lazım en azından çocuğu bir doktor kontrolüne götürmek gerekir. Beyin tümörlerine bakacak olursak bunların serin ve habis şekilleri var. Bunlara doktor kontrolünde karar verilmesi lazım. Görüntüleme yapılması gerekiyor. Bu görüntülemenin ardından bu tümörün yeri ve şekli dikkate alınarak gerekirse beyin cerrahları tarafından biyopsi yapılır. Ve patologlar tarafından incelenir. Bunun sonucunda da eğer bir habis tümör söz konusuysa ışın tedavisi kemoterapi gibi olanaklar gündeme gelebilir'' diye konuştu.

DİĞER BELİRTİLERİ GÖZLEMLEYİN

Çocukların baş ağrısı olduğunda annelerin endişelenmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Apak, ''Baş ağrısının çok basit sebepleri olabilir. Sınava girecek olması, stresli olması, uykusuzluk, bilgisayarla çok haşır neşir olması, gözlerini çok yorması, işe bağlı bir ağrı ya da gribal bir enfeksiyonun başlangıcında baş ağrısı olabilir. Zaman içerisinde artan ve günlerce süren bir baş ağrısının yanında fışkırır tarzı kusmalar, herhangi bir yerinde uyuşma, güç kaybı, yürürken sendeleme gibi belirtiler önemsenmeli'' dedi.

10 yıl önce