|

En fazla organ bağışının yapıldığı bölge

Türkiye'de en fazla donörün Karadeniz bölgesinden çıktığı, bu yıl donör sayısı 40'a ulaşan bölgenin, milyon başına donörde son yıllarda birinciliği diğer bölgelere kaptırmadığı belirtildi.

Aa
00:00 - 12/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:59 - 12/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
En fazla organ bağışının yapıldığı bölge
En fazla organ bağışının yapıldığı bölge

Samsun Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, yaptığı açıklamada, bölgedeki diğer illeri de kapsayan Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinin, Türkiye'deki 9 koordinasyon merkezinden biri olduğunu, organ bağışında önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya ve Tokat illerinin Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı olduğunu belirten Köksal, bu yıl söz konusu illerden donör sayısının 40'ı bulduğunu vurguladı.

Sağlıklı bireylerin organlarını bağışlamasının yanı sıra beyin ölümü gerçekleşen ve organları başka insanların hayatını kurtarabilecek kişilerin yakınları tarafından bağışlamasının hayati önemi bulunduğunun altını çizen Köksal, bu konuda Karadeniz bölgesi insanının duyarlı davrandığını ifade etti. Türkiye'de 30 bine yakın organ ve doku nakli bekleyen hasta bulunduğunu, bu kişilerin hayatlarını çeşitli zorluklarla sürdürdüğüne dikkati çeken Köksal, "Muhakkak çevremizde organ nakli bekleyen hasta vardır. Tek ümitleri organ nakli olmak. Acil karaciğer, kalp bekleyen hastalarımız bulunuyor" dedi. "Bizim için organ bağışında 'milyon başına donör' diye bir kriter var. Bu kritere göre Samsun'un koordinasyonundaki Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi, Türkiye'de birinci sırada" diyen Köksal, şöyle devam etti:

"Milyon başına donörde en fazla donör Karadeniz bölgesinden çıkıyor. Bu anlamda birinciyiz. Bizim için esas kriter budur. Önemli olan milyon başına düşen donör kriteridir. Bölgemizde organ bağışlayan donör sayısı 40'ı buldu. Geçen seneyi de birinci tamamlamıştık, şu anda da birinciyiz. Birinciliği kimseye bırakmadık."

Organ Bağışı Haftası'nda vatandaşları bağış hakkında bilgilendirmeye devam ettiklerini anlatan Köksal, hafta içinde il genelinde 100-150 noktada bağış standı açtıklarını, binlerce organ bağışı kabulü yaptıklarını kaydetti.

Köksal, Türkiye'de en çok stant açarak organ nakli bilgilendirmesinde bulunan merkez olduklarına sözlerine ekledi.

9 yıl önce