|

Samsun Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu 24 Haziran 2018 Samsun Seçim

Samsun Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları. Samsun il ve ilçelerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi için kimlere ne kadar oy geldi? Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 İşte adayların aldıkları oy sayısı ve oy oranları. Samsun Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran Seçim 2018'te sonuçlar nasıl oldu? Tüm detaylarıyla Samsun Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran Seçim 2018 Samsun seçim sonuçları sayfamızda.

Yeni Şafak
11:35 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 14:59 - 22/06/2018 Cuma
Diğer
24 Haziran 2018 Samsun ili Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu ve detayları haberimizde.
24 Haziran 2018 Samsun ili Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu ve detayları haberimizde.

Samsun Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonuçları 24 Haziran 2018'in Samsun ili ve ilçelerinin sonuçları sabırsızlıkla bekleniyordu. Tüm dünya için Samsun için en fazla merak edilen seçimlerden biri Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Samsun halkı seçim için erken saatlerde sandık başına gitti. Bazı adaylar ikinci tura kalmayı planlarken bazıları ise ilk turda Cumhurbaşkanı olup yeni hükümeti kurmak istiyor. Cumhurbaşkanı adayları Samsun'dan kaç oy aldı? Çoğunluğu sağlayan kim oldu? Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 Samsun'un tüm detayları Samsun Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran 2018 seçim sayfamızda!

Samsun, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on altıncı şehri. Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır ve bölgenin en kalabalık şehridir.[2] On yedi ilçenin bulunduğu Samsun'un genel yönetimi Samsun Büyükşehir Belediyesi ve valilik tarafından sağlanmaktadır.[3][4] Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrilidir.[5]

Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden[6] olup "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak tanıtılmaktadır.[7][8] Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan Samsun aynı zamanda bir liman şehridir ve geniş hinterlandı ile bir lojistik merkezidir.[9]

Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan[10] Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.[11] Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hakimiyetine girmiştir.[12] Perslerin ardından Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun bunların ardından bir Ceneviz kolonisi haline gelmiştir.[13] Bu dönemde Danişmendliler Beyliği tarafından kuşatılan Samsun alınamamış ve şehrin hemen yanına "Müslüman Samsun" adıyla yeni bir şehir kurulmuştur.[14] I. Mehmed dönemine dek iki Samsun şehri de varlığını sürdürmüş, bu dönemde her iki şehir de Osmanlı Devleti topraklarına katılarak birleştirilmiştir.[15] 1422-1428 yılları arasında Osmanlı hakimiyetinden çıkan[16] Samsun tekrar Osmanlı toprağı olmuş ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilanına dek bu durumunu sürdürmüştür.

Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun "19 Mayıs Kenti" olarak anılmakta[17][18] ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na ev sahipliği yapmaktadır.[19] Ayrıca 1938 yılında resmî bayram ilan edilen 19 Mayıs günü 1926 yılından beri Samsun'da "Gazi Günü" adıyla kutlanmaktaydı.[20] Mustafa Kemal Atatürk de 19 Mayıs'a verdiği önemi o günü doğum günü olarak kabul ederek göstermiştir.

YSK seçim döneminde yayın yapacak televizyon ve radyoları belirledi

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da seçimlerin başlangıç tarihinden oy verme gününün bitimine kadar özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yapacakları yayınlarda 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun hükümlerine tabi olduğu hatırlatıldı.

YSK kararında, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda, "Ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların hangileri olduğunu belirlemeye Yüksek Seçim Kurulu yetkilidir. Yüksek Seçim Kurulunun buna ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlanır." hükmüne yer verildi.

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 3. maddesinde, "bölgesel yayın", "ulusal yayın" ve "yerel yayın" tanımlarının yapıldığı anımsatılan kararda, yayının yapıldığı yer kavramından, yönetim ve yayın merkezinin bulunduğu yerin anlaşılması gerektiği kaydedildi.

Karara göre, bu ölçütlerde Türkiye'de ve Türkiye'ye yönelik ülke çapında Türkçe yayın yapan özel televizyonlar şöyle:

"TV Net, Show TV, Haber Türk, CNN Türk, Kanal D, Kanal 7, Fox, NTV, Star TV, ATV, 24, Flash TV, Ulusal Kanal, A Haber, Ege TV, KONTV, Kadırga TV, Kanal 5, Köy TV, Kaçkar TV, TV 41, Mercan TV, S, LİNE TV, Kanal 16, BRTV, K15, KANAL 56, GALA, ÇAY TV, ÇRT, DEHA TV, EDESSA TV, RTV 23, ER, ERT Şah TV, Gaziantep Olay TV, Gelişim TV, HRT Akdeniz, AKRT, Kanal 32, Kanal 33, Kanal 43, TV A, Beyaz TV, 60, Kanal 26, Demokrat TV, Kanal 42, TV 52, Sivas SRT, Turizm Türk, Eskişehir Süper TV (ES TV), Olay TV, Kanal G28, ORT, Osmaniyem Radyo Televizyonu, Bursa TV, Kanal 58, Anadolu'da Vuslat, SUN TV, Vizyon 58, AS TV, MSBC Kanal 2000, TON TV, TVDEN, Kanal V, DRT Denizli, Kanal 68, Kültür Türk TV, KOZA, Manisa Medya TV, Akit TV, Abant TV, TV 5, TV 19, 360 TV, TV 79, Bahar Türk, Ülke TV, Kanal 28, Kanal Fırat, Pamukkale, Diyar TV, Kanal B, Yurt TV, Artı 1, EM TV, GTV, Haberaks, Hilal TV, 38 Kent TV, Bitlis TV, FM TV, Kaçgar Yıldız, Aksu TV, T Türkiyem, Kanal Çay, Kanal Yalova, Vizyon Türk TV, Karadeniz TV, TV 6, Kudüs TV, Bengü Türk TV, Mavi Karadeniz TV, TV Kayseri, Kanal 3, Meltem TV, Mesaj, TV 1, Karadeniz Türk, NTV Avrupa, 4 Eylül TV, Rumeli TV, Adana TV, CEM TV, Ege Türk, Euro Star, Kanal T, Tek Rumeli TV, Akdeniz TV, Kanal Tek, TGRT Haber, a2, Ulusal 1, Kanal Urfa, Uzay Haber, A9, Medine, Dost TV, Yasin TV, KRT, Rehber, Halk TV, Yeni Kocaeli TV, E Haber, Tele 1, Show Max, Show Türk, Beykent, Lalegül, Bora TV, TVT, Merkez TV, ÇukurovaTürk, Doruk TV, Kanal 1, TV 100, Altaş TV, K Kardelen, Yıldız Rize, SAT-7 Türk, ATV Avrupa, Güçlü, Bakış TV, 1AN TV, Yaşam TV.

Radyolar

Kararda radyoların ise "Best FM, Radyo D, Moral FM, Radyo 7, İstanbul FM, Uhud FM, Semerkand Radyo, Show Radyo, TGRT FM, NTV Radyo, AKRA FM, Alem FM, Duru FM, Habertürk Radyo, Erkam Radyo, Siaray Türk Türkiye, Radyo Seğmen, Radyo Vatan, Vav Radyo, Radyo Turkuvaz, Radyo A Haber, Turkuvaz Aktif Radyo" olduğu bildirildi.

Kararın özetinin TRT aracılığıyla kamuoyuna duyurulması ve bir örneğinin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığına gönderilmesi hükmü verildi.

#Samsun Cumhurbaşkanlığı Seçim sonuçları
#Samsun Cumhurbaşkanlığı seçim 24 Haziran 2018
#Cumhurbaşkanlığı seçim Samsun 2018
#Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları Samsun
#Samsun Cumhurbaşkanlığı oy oranları
#Samsun Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018
6 yıl önce