|

66 gün sonra sandık

Türkiye, 66 gün sonra sandığa gidiyor. 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde 16 Nisan referandumu ile vesayet gölgesini üzerinden atan Türkiye, yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı ve Meclis’ini belirleyecek. Erken seçim kararının ardından siyasi partilerde hazırlıklar başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:01 - 19/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Erken seçim kararının ardından siyasi partilerde hazırlıklar başladı.
Erken seçim kararının ardından siyasi partilerde hazırlıklar başladı.

Bahçeli, Erdoğan’la görüşmesinin ardından MHP genel merkezinde dar kapsamlı Başkanlık Divanı’nda 24 Haziran tarihini ve bu kararın gerekçelerini anlattı. Bahçeli kurmaylarına seçim startını verdiklerini söyledi. Bahçeli, bu hafta sonu Kızılcahamam'da partisinin MYK, MDK ve milletvekilleri ve il başkanlarıyla istişare toplantısı yapacak. Toplantıda seçime yönelik çalışmalar değerlendirilecek.

YILDIRIM DA KÜLLİYE’DE

Erdoğan-Bahçeli buluşması sonrasında başkentte seçim trafiği artarak devam etti. Erdoğan, Bahçeli’yi uğurlamasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve diğer bazı MYK üyeleri ile bir araya geldi. Erdoğan da bugün AK Parti milletvekilleriyle bir araya gelerek seçimi ve gerekçelerini anlatacak.

KONGREDE İKİLİ İHTİMAL

Erken seçim kararı ile birlikte AK Parti’nin sonbahardan yaz aylarına çektiği 6. Olağan Büyük Konresi’nin ne zaman yapılacağı da merak konusu oldu. AK Parti'de kongre süreci halen devam ediyor. En son il kongresini 6 Mayıs'ta yapacak olan AK Parti ardından Gençlik Kolları ve Kadın Kolları kongresini yapacaktı. AK Parti, önümüzdeki günlerde kongrenin 24 Haziran öncesinde mi sonrasında mı yapılacağını kararlaştıracak.

UYUM YASALARI NE OLACAK?

AK Parti'de oluşturulan 14 kişilik uyum ekibi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Tasarıya son şekli verilecek. Erdoğan'ın onay vermesinin ardından Milli Mutabakat Komisyonu çalışma yapacak. Seçim tarihine kadar hızla uyum yasaları TBMM'den geçecek. Yetişmeyen yasalar ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gelecek.

  • YSK: Hazırlığımız tamam
  • Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, erken seçim kararına ilişkin yaptığı açıklamada, hazır olduklarını belirtti. Güven, "2 seçimi birlikte yapacağız. En az 2 seçim için hazır malzememiz olur. Seçim için her türlü hazırlığımız tamam. Bugün itibari ile seçim takvimi hazırlıkları başladı. Sürecin işletilmesi konusunda YSK açısından sıkıntı yoktur" dedi. Güven, İYİ Parti'nin seçime girip girmeyeceğine ilişkin ise "Siyasi partilerin hangi şartlarda seçime katılacağı hususu siyasi partiler kanununda yazılıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından partilerin kayıtlarıyla ilgili dosya istenecek. İnceleme sonucu, seçime katılıp katılamayacağı belirlenecek" diye konuştu.

Sınav tarihi değiştirildi

Yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin girdiği, 23-24 Haziran 2018 olarak ilan edilen üniversite sınavının tarihi YÖK tarafından değiştirildi. YÖK, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’yla erken seçim tarihinin çakışması nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın 30 Haziran ve 1 Temmuz'da yapılacağı açıklandı. Bu kapsamda, YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 1 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek.

#Erken Seçim
#MHP
#AK Parti
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Devlet Bahçeli
6 yıl önce