|

Avrupalı Türkler seçime hazır

2 milyon 800 bin Avrupalı Türk seçmen, 8 Mayıs’tan itibaren sandık başına gidecek. Oy verme işlemi üç hafta sürecek. Türkler, Türkiye başkonsolosluklarının bulunduğu yerlerden oy verebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini eziyete çeviren randevulu sistem ise kullanılmayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 17:20 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Seçimlere sayılı günler kala Avrupalı Türkleri heyecan sardı. 8 Mayıs ile 31 Mayıs tarihleri arasında üç hafta süreyle sandık başına gidecek Avrupalı Türkler, Türkiye başkonsolosluklarının bulunduğu yerlerden oy kullanabilecek. Geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerini eziyete dönüştüren randevu sistemi ise oy kullanma işlemlerini zorlaştırması nedeniyle tepki görmüştü. Randevu sistemi bu seçimlerde uygulanmayacak.



KATILIM ORANI BELLİ EDECEK


AK Parti Brüksel Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin, özellikle Almanya'daki oy oranlarını kararsız seçmenin değil katılım oranının belirleyeceğini söyledi. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre AK Parti'nin yüzde 60.8 oranında oy alacağının belirlendiğini anlatan Bilgin, CHP ve HDP arasındaki oy geçişlerinin Avrupa'da da yaşanacağını söyledi.



RANDEVU SİSTEMİ BU KEZ YOK


Cumhurbaşkanlığı seçimi maratonunu Avrupalı Türkler için büyük bir zahmete dönüştüren randevu sistemi bu yıl yok. Geçtiğimiz seçimlerde randevu sistemi nedeniyle seçime katılım oranının çok düşük olduğunu belirten Bilgin, “Gümrükler de hesaba katıldığında yüzde 20 gibi bir oran ortaya çıktı. YSK tepkiler üzerine randevu sistemini kaldırdı. Genel seçimlerde başkonsolosluğun olduğu her ilde oy kullanma kararı alındı" dedi. Bilgin, “Katılım oranıyla ilgili bilgi vermek güç. Ancak bu sene daha yüksek bir katılım bekliyoruz. Randevu sisteminin olmayışı merkezlerin fazlalaşması, 3 hafta süreyle oy kullanılması gibi etkenler süreci olumlu etkiler" dedi.



AK Parti'nin oyu yüzde 60


Avrupa ülkelerinde seçmen kütüklerine kayıtlı olan 2 milyon 798 bin 709 Türk seçmen 7 Haziran'daki genel seçimler için oy kullanacak. En fazla Türk seçmen ise Almanya'da bulunuyor. Avrupa'daki anket sonuçlarına göre Almanya'daki oyların yüzde 60'ını AK Parti alıyor. AK Parti'nin yakın takipçisi ise HDP. Alevi oylarına oynayan HDP'nin Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker'i göstermesi dengeleri anket sonuçlarına yansıdı. Son yapılan anket verilerine göre CHP'nin Avrupa'da oy kaybedeceği, bu oyların da HDP'ye geçeceği tahmin ediliyor.


#Avrupalı Türkler
#yurtdışında oykullanma
#ak parti
9 yıl önce