|

Bürokraside büyük değişim başlıyor

Seçimlere kısa bir süre kala en çok merak edilen konulardan biri olan 'üst düzey devlet memurlarının geleceği' konusunda önümüzdeki günlerde en kapsamlı adımın atılması bekleniyor. Buna göre, çıkarılacak KHK ile müsteşar düzeyinde isimler başta olmak üzere devlet kademelerindeki çok sayıda üst düzey isim görevden alınacak ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu isimlerin yerine görevlendirilen isimler kamuoyu ile paylaşılacak.

Yeni Şafak
13:10 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:14 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
24 Haziran seçimlerinin ardından göreve gelecek Cumhurbaşkanı, kararnamelerle çalışacağı müsteşarları belirleyebilecek.
24 Haziran seçimlerinin ardından göreve gelecek Cumhurbaşkanı, kararnamelerle çalışacağı müsteşarları belirleyebilecek.

24 Haziran seçimleri için geri sayım tüm hızıyla devam ederken, en çok merak edilen konulardan biri de mevcut bürokratların yeni dönemde sistemde nasıl yer alacağı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla vurguladığı 'güçlü bürokrasi' ilkesi üzerinden temellendirilecek yeni dönemin öncesinde mevcut bürokratlarla ilgili de geniş kapsamlı bir çalışma yapılacak.

KHK ile görevden alınacaklar

Bu kapsamda atılacak ilk adım oldukça geniş kapsamlı bir KHK olacak. Önümüzdeki günlerde yayınlanacağı bilinen KHK ile çok sayıda müsteşar, müsteşar yardımcıları, merkez valiler ve diğer kimi üst düzey bürokratlar görevden alınacak.

Sonraki adım Cumhurbaşkanı Kararnamesi

Görevden almaların ardından ise gözler bu kez Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne çevrilecek.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz günlerde bu konuya değinmiş ve, "KHK, 24 Haziran'a kadar var. Cumhurbaşkanı kararnamesi KHK'dan daha alt bir düzenleme... Öncelikle KHK ve kanunları kaldırmak lazım. Bu yetki Kanunu, Cumhurbaşkanı Kararnamesine alan açmak için çıktı. Yani Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek alanlarda yer alan kanun ve KHK'lar yürürlükten kaldırılacak. Yetki kanunu, 24 Haziran'a kadar kullanılacak" ifadesini kullanmıştı.

24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı seçilecek isim, kendi çıkaracağı kararnameler ile Türk bürokrasisinin kilit noktalarında görevden üstlenecek kişileri ilgili göreve atayacak.

"Önümüzdeki haftalarda tamamlanacak"

Siyaset ile bürokrasi arasında kalan ve 'üst düzey bürokrasi' olarak nitelenen alanı doğrudan ilgilendiren kararlar art arda alınacak.

Bu alana müsteşar ve müsteşar yardımcısı gibi görevde bulunan isimlerin girdiğini hatırlatan Şentop, "Bu görevler kritik görevler olduğu için, ABD'de öyle başkanla gelip gidenler var, burada da. önce KHK ile bu konuyu düzenleyen kanunlar yürürlükten kaldırılarak alan temizliği yapılacak. Önümüzdeki günlerde, hatta önümüzdeki hafta, KHK'la ilgili düzenlemelerin çıkabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu.

#24 Haziran 2018
#Seçim
#KHK
#Bürokrasi
6 yıl önce