|

CHP'de ikiyüzlülük: Birçok il ve ilçede kendileri de itiraz etti

AK Parti, Binali Yıldırım'ın oylarının CHP ve diğer partilere kaydırıldığı ortaya çıkmasından sonra birçok ilçede seçim sonuçlarına itiraz etti. İstanbul İl Seçim Kurulu'nun kabul ettiği bu itirazlar CHP'de büyük paniğe yol açtı. AK Parti'nin itirazlarını kanunsuz olarak nitelendiren CHP yönetimi, 22 ilçede seçim sonuçlarına itiraz ederek ikiyüzlülüğe imza attı. CHP'liler aynı zamanda Edirne, Bursa, Eskişehir, Adana, Mersin, Giresun, Artvin, Malatya'daki bazı sandık sonuçlarına itiraz etti.

Yeni Şafak
20:28 - 3/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 21:26 - 3/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu
CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu
31 Mart yerel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından İstanbul'da
CHP'nin sandıklarda imza attığı
usulsüzlük skandalı patlak verdi.
Resmi olmayan ve şaibeli sonuçlarla zafer ilan eden İmamoğlu, skandalların patlak vermesinin ardından sandıktaki usulsüzlüğü kabullense de yeniden sayımı engellemek için partilileri "
nöbet
" adı altında sokaklara davet etti.

Seçim kanunu çerçevesinde haklarını kullanan AK Parti'nin itiraz hakkını kanunsuz olarak değerlendiren CHP'lilerin 22 ilçede seçim sonuçlarına itiraz etmesi, ikiyüzlülük olarak yorumlandı.

CHP İstanbul İlçe Başkanı Canan Kaftancıoğlu, konuya ilişkin “
Biz 39 ilçenin 22 ilçesinde maddi hata tespit ettik ve onunla ilgili 22 ilçede itirazımız var
" ifadelerini kullanmıştı.
7 İLÇEDE CHP'LİLER İTİRAZ ETTİ

CHP, Edirne, Bursa, Giresun, Eskişehir, Adana, Mersin, Malatya'daki bazı sandık sonuçlarına sonuçlara itiraz etti.

CHP'LİLER 2014'TE BÜTÜN SANDIKLARA İTİRAZ ETMİŞ
  • Bugün AK Parti'nin seçim usulsüzlüklerini ortaya çıkarmasını engellemeye çalışan ve YSK'ya yapılan başvuruları eleştiren CHP yönetiminin 2014 yerel seçimlerinde İstanbul'da bütün sandıklara itiraz ettiği ortaya çıktı.
İLÇE SEÇİM KURULUNA İTİRAZ

Siyasi partiler ilk olarak ilçe seçim kurullarına itirazda bulunacak. İlçe seçim kurulları bu itirazları bugün 15.00’e kadar alacak.

İLÇEDE İKİ GÜN İÇİNDE KARAR

İlçe seçim kurulları yapılan itirazları 3-4 Nisan tarihlerinde karara bağlayacak. Bu kararlara karşı siyasi partiler itirazlarını 5 Nisan’a kadar il seçim kurullarına yapacak.

SONRA İL SEÇİM KURULLARI

İkinci değerlendirme mercii olan il seçim kurulları da itirazları yine iki gün içerisinde yani 6-7 Nisan tarihlerinde sonuçlandıracak.

EN KRİTİK AŞAMA YSK’DA
İtirazda üçüncü ve önemli aşama ise Yüksek Seçim Kurulu aşaması olacak. İl seçim kurullarının kararlarına 3 gün içinde yani
8-9-10 Nisan tarihleri
arasında YSK'ya itiraz edilebilecek. YSK bu itirazları yine üç gün içerisinde yani
11-12-13 Nisan tarihleri
arasında karar altına alacak.
MAZBATALAR NE ZAMAN?
  • Bu 12 günlük sürecin ardından İstanbul başta olmak üzere tartışmalı yerlerde durum büyük oranda netleşmiş olacak. Ancak yeni seçilen belediye başkanları il ve ilçe seçim kurullarının sakınca bulmaması halinde bu sürenin sonunu beklemeden mazbatalarını alabilecek. YSK’nın kesin seçim sonuçlarını ise yaklaşık 1 ay gibi bir sürenin sonunda ilan etmesi bekleniyor.
#AK Parti
#CHP
#Ekrem İmamoğlu
5 yıl önce