|

Disiplin sopası

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ne zaman parti içinden muhalif sesler yükselse ‘Disiplin sopası’nı devreye sokuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 02:51 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP üyesi olup partiye oy vermeyen toplam 3 bin 631 kişi parti üyeliğinden ihraç edildi
1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP üyesi olup partiye oy vermeyen toplam 3 bin 631 kişi parti üyeliğinden ihraç edildi

Partinin, 24 Haziran seçimlerinde yaşanan hezimet sonrası başlattığı disiplin sürecinin geçmişte de birçok örneği bulunuyor. Bunun en somut örneklerinden biri 2015 seçimlerinde yaşandı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP üyesi olup partiye oy vermeyen toplam 3 bin 631 kişi parti üyeliğinden ihraç edildi. Parti binlerce kişinin ihracını gerçekleştirirken, herhangi bir açıklama yapma zahmetinde bile bulunmadı.

İTTİFAKI DEŞİFRE ETTİ

CHP Yüksek Disiplin Kurulu 2014 yılında parti içi muhaliflerin en sert isimlerinden birisi olan hukuk profesörü Süheyl Batum’u da ihraç etti. Batum, partiden ihraç edilmesinin ardından hukuk mücadelesi başlatmış ve Ankara İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonucu partisine geri döndü. Disiplin sopasıyla susturulan muhalif isimlerden birisi de İzmir Mileltvekili Birgül Ayman Güler oldu. Güler’in ihraç edilmesine neden ise CHP ile FETÖ’nün yaptığı gizli ittifakı deşifre etmesi oldu. İhraç edilmesine neden olan açıklama şu şekildeydi: “Her ne kadar parti yönetimimiz inkar etse de 30 Mart seçimlerinde bir ittifak yaptı, cemaatle ittifak yaptı. İllerde ve ilçelerde cemaatin çeşitli unsurlarının Cumhuriyet Halk Partisi'yle yürüdüğünü hepimiz gördük” ifadelerini kullanmıştı.

2016 yılında Kılıçdaroğlu’nun hışmına uğrayan isim ise Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka oldu. Nazlıaka, CHP’li Necati Yılmaz’ın Meclis’teki odasındaki Atatürk tablosunu indirdiğine yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Parti yönetimi de Nazlıaka’yı bu söylemleri sebebiyle ihraç etti.

#CHP
#Disiplin
6 yıl önce