|

Fatih’te otopark sorunu bitecek

AK Parti Fatih Belediye Başkan adayı Ergün Turan seçilmesi halinde yeni belediyecilik anlayışıyla hizmet vereceğini açıkladı. Projelerini anlattığı açıklamasında Fatih’te yaşanan her sorunla alakalı sorumluluk hissiyatıyla hareket edeceklerini belirten Turan, “İnsanlara imar haklarını vereceğiz. 50-60 yıllık binalara kimse sağlam diyemez. Yıkıp yapmak isteyene düşük faiz ve uzun vadeyle destek vereceğiz” dedi.

Haber Merkezi
09:16 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 04:50 - 24/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Ergün Turan
Ergün Turan

AK Parti Fatih Belediye Başkan adayı Ergün Turan seçildiği takdirde yapacakları projeleri anlattı. Gençleri denizle buluşturacak deniz havuzu projesinden yeni spor tesislerine, kadınların el emeği ürünlerini üretip satabilecekleri alanlardan, otopark sorununa kadar birçok projeden bahseden Turan, yeni belediyecilik anlayışlarının kültür, sanat ve bilimsel faaliyetlerle yürüyeceğini açıkladı.

‘İSTANBUL’UN PARLAYAN YILDIZI OLACAK’

Fatih’i kültür, sanat ve bilimsel faaliyetlerle, yeni bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini ifade eden Turan, Fatih’i İstanbul’un parlayan yıldızı yapacağını ifade etti. Turan, en büyük hayalinin Fatih’i medeniyetin merkezi yapmak olduğunu söyledi. Öte yandan belediyecilik anlayışlarında “Bu bizim işimiz değil” tarzında düşünmediklerini belirten Turan, Fatih’te yaşanan her sorunla alakalı sorumluluk hissiyatıyla hareket edeceklerini belirtti.

HEDEF FATİH’E NİTELİKLİ TURİST

Turan, ayrıca Fatih’i bu yıl 13.5 milyon turistin ziyaret ettiğini belirterek rekor kırıldığını ifade etti. Nitelikli turistin Fatih’e gelmesini sağlamak istediklerini belirten Turan, “Turistlerin kalışı 2 ile 6 gün arasında değişiyor. Turistlerin kalma zamanını artırmak veya gelen turist sayısını artırmak zorundayız. Mesela bir turist Barcelona’da sadece Gaudi’nin eserlerini gezer. Ama deha kabul edilen mimar Sinan’ın eserlerinin rotası yoktur. Biz bu değerlerimizi ön plana çıkarıp rotalar oluşturacağız. Böylelikle hem turist sayısını arttırıp hem de turistlerin kalma zamanını arttıracağız” dedi.

'OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLECEK'

Fatih’e 10 bin araçlık otopark yapacaklarını ifade eden Turan, “Fatih’te vatandaşlara sorduğumuzda, 3 vatandaştan birinin şikayet ettiği, kronik hale gelmiş sorun otoparktır. Biz buna önümüzdeki dönemle alakalı 5 bin araçlık bir otopark çalışması yaptık. Bunları nerede yapabiliriz, nasıl yapabileceğimizi planladık. Binali Yıldırım geçen hafta burayı ziyaret etti. Buraya geldiğinde 5 bin araçlık otoparkın yeterli olmayacağını, bu işin arkasındayım diye söyledi. Bana, bu sayıyı 10 bine çıkar dedi. Biz de şimdi 10 bine göre planlamamızı yapıyoruz. İnşallah Fatih’i otopark sorununu önümüzdeki 5 yılda yaşamı etkileyen bir sorun olmaktan çıkaracağımız bir ilçe haline getireceğiz” diye konuştu.

‘SURİÇİ MİLLET BAHÇESİ OLACAK’

Fatih’i çevreleyen tarihi surların etrafının temizlenerek, halka açılacağını belirten Turan, “Tarihi Yarımada olarak bilinen Yedikule’den Topkapı’ya kadar olan Suriçi’ni millet bahçesine çevireceğiz. Projede Fatih’in tarihi dokusuna uygun hareket edeceğiz. Burayı halka açık bir hale getireceğiz. Rekreatif bir alan olacak, bir yapı olmayacak. Millet bahçesinin içinde yürüyüş alanları, bisiklet yolları, çocuk parkları ve sportif tesisler yer alacak. Fatih içerisindeki en büyük park olacak. Orayı sadece Fatih’in değil İstanbul’un en önemli millet bahçelerinden biri haline dönüştüreceğiz. İstanbul içinde önemli bir millet bahçesi olacak” ifadelerini kullandı. Turan, millet bahçesini yaptıktan sonra bu alana bakan Yedikule, Silivrikapı, Mevlanakapı ve Topkapı gibi önemli mahallelerinin sosyal yapıdan etkilenerek, düzeleceğini ifade etti. Projenin önemine dikkati çeken Turan, “5 yıl içerisinde hayata geçireceğiz. Metruk bölge, Fatih’in olumsuzluklarını tetikleyen bir bölge. Burayı mutlaka ayağa kaldırmak zorundayız, kaldıracağız” diye konuştu.

  • ‘Cerrahpaşa yenilenecek’
  • AK Parti Fatih Belediye Başkan Adayı Ergün Turan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa yerleşkesinin yeniden yapılandırılacağını açıklayarak, “İstanbul Üniversitesi ile TOKİ arasında yapılan protokoller çerçevesinde yerleşkelerde bulunan, eski, onarıma muhtaç bina ve alanlarını yenilecek. Böylelikle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesi modern ve ferah bir yapıya kavuşacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla tarihsel değerleri koruyarak gelecek nesillere kazandırmaya çalıştırdıklarının altını çizen Turan, “Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup; tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesinde yapılacak yapılandırma çalışmalarında da sembol olan tarihsel binalarımızı muhafaza edip geleceğe aktaracağız” şeklinde konuştu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesinin ve hastanesinin yeniden yapılandırmasının çok boyutlu olarak tasarlandığını belirten Turan, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesinde toplam 356 bin metrekarelik alanda yenileme yapacak. Yenileme çalışmaları hastane ve sosyal donatılardan oluşacak” diye konuştu.

‘İnsanlara imar haklarını vereceğiz’

Fatih’te olan imar planlarında bir eksiklik olduğunu kabul eden ve vatandaşlara imar haklarının verileceğini belirten AK Parti Fatih Belediye Başkan Adayı Ergün Turan, “İmar planlarında bir eksiklik var. Fatih’te, imar planlarının son planlarda 5 kat olup 3 kata düşen, 6 kat olup 5 kata düşen bir durum var. Biz insanlarımıza bir şey vermiyoruz ama kendi evlerini dönüştürmek istediklerinde onların yasal haklarını vermeme gibi bir sistem olamaz. İnsanlara imar haklarını vereceğiz. Bunu çözeceğiz. 50-60 yıllık binalara kimse sağlam diyemez. Bir taraftan da bu evlerin dönüşmeye başlaması gerekir. Nasıl yapacağız? Biz imar haklarını vereceğiz. Sizin binanızda 10 daireniz var. 6 daire dedi ki, “Biz bunu yıkalım, paramız da var. 50 bin, 100 bin lira da katabiliriz” dedi.

  • ‘Kadınlar el emeği ürünlerini satacak’
  • Kadınların, Fatih’teki ticari potansiyelinden yararlanabilmesi için el emeği ürünlerini satabileceklerini belirten Turan, “Fatih’te yaşayan 450 bin nüfus var. Ama Fatih’e dışarıdan günlük 2,5 milyon insan geliyor. Onun için de ister İSMEK vesilesiyle, ister halk eğitim müdürlükleri vesilesiyle, ister de Fatih’in kadın eğitim merkezleri vesilesiyle yapılan yerleri geliştireceğiz. Bunların sayısını arttıracağız. Beceri kurslarında üretilen ürünleri sertifikalandıracağız. Fatih içerisindeki ticari ve turizm potansiyeli olan iki noktada kadınların sertifikalı ürünlerini satacağı alanlar oluşturacağız. Bunun da planlamalarını yaptık” açıklamasında bulundu.

Çok kültürlü yapıdan korkmayız

İstanbul’un yüzyıllardır göçmen şehri olduğunu ifade eden ve göçmenlerin istediği gibi davranamayacağı bir Fatih sözü veren Turan, “Biz bu ülkede, bu şehirde doğduk, büyüdük. Herhangi bir kardeşimiz, hanımefendimiz veya beyefendimiz bu şehirde yabancılık hissine kapılıyorsa bu yönetilmesi gereken bir şeydir. Bu rahatsızlık veren bir konudur. Bunun yönetilmesi gerekir. İnsanın olduğu her yerde bunun iyisi, kötüsü olacaktır. Bunun Suriyeli’si, Türk’ü olmaz. Buradaki çok kültürlü, çok dinli yapı bizim korkacağımız bir şey değildir. Ama ecdat bunu yönetmiştir. Ben Fatihimiz’de göçmenlerin dükkanları ya da yaşamlarıyla ilgili vatandaşımızın da büyük sorun olarak gördüğü yönetilmesi gereken bir konu olduğu kanaatindeyim. Burası, şehre ilk gelen göçmenlerin istediği gibi, istediği şekilde davranacağı bir şehir olamaz. Bazı düzenlemeler yapacağız” dedi.

  • ‘Fatihli gençler denizle buluşacak’
  • Gençleri denizle buluşturacak deniz havuzu projesinden bahseden AK Parti Fatih Belediye Başkan adayı Ergün Turan, “Fatih’in bir tarafı kara surlarıyla çevrili, diğer üç tarafı da denizlerle çevrili bir yer. Ama bunun bir kısmı Haliç kısmı; temiz ama denize girilebilecek seviyede değil. Fatih’te yaşayan gençlerin Marmara tarafında da denizle alakaları yok. Marmara Denizi’nde de kontrollü bir alanda gençlerimizi denizle buluşturmak istiyoruz. Onun için de büyük bir deniz havuzu projemiz var. Belediyemizin de burada güvenlik elemanları, cankurtaranları olacak. Buraya çok güvenli bir şekilde aileler çocuklarını gönderebilecekler. Denizde yüzer bir platform olacak. Bu yüzer platformun üzerinde gençler yaz aylarında gelip denize girebilecekler. Etrafında gençlerin güneşlenebileceği platformlar olacak. Bu platformlarda mutlaka bir takım aktiviteler olabilir. Biz bir tane düşünüyoruz ama büyük düşünüyoruz. Marmara Denizi kıyısında düşünüyoruz. Birkaç noktada deniz temizliği çalışmalarını yapıyoruz. Projemiz hazır, ne yapacağımız hazır. Nasıl bir proje geliştirebileceğimiz hususunda ilgili firmalarla da görüşmeler yapıyoruz. İnovatif bir iş olarak inşallah burada gençlerin kullanacağı yeni bir konsept olacak” açıklamasında bulundu.

Fatih’e 4 yeni futbol sahası


Fatih’te 57 tane spor kulübü olduğunu söyleyen Turan, bu amatör kulüplerinin gençleri için sportif tesis sayısını 2’den 6’ya çıkaracağını dile getirdi. 6’ya çıkacak olan tesis sayısının 2’sinin Yenikapı’da yapılmaya başlandığını belirten Turan, 2-3 ay içerisinde tamamlanacağını söyledi. Fatih’i sporda en iyi ilçe konumuna getireceklerini belirten Turan, “Fatih’te 57 tane spor kulübü var. İstanbul’a mal olmuş önemli kulüplerimiz var. Fatih’te gençler için özellikle futbol mühim. Fakat bir tarihi yarımada olduğu için çocukların sportif faaliyetler yürüteceği alanlarımız yeterli değil. Bütün kulüplerin Fatih’te kullandığı toplam 2 tane saha var. Buna 2 tane daha ilave ediyoruz. Yenikapı’daki dolgu alanı üzerine çok nizami, amatör futbol maçlarının oynanacağı 2 tane saha 2-3 aya kadar bitecek. Fatih’te spora erişmek isteyen bütün gençlerin spor yapacağı sportif tesisleri kurmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

  • ‘Öncelik engelli kardeşlerimizin’
  • Engelli vatandaşların kaldırım işgalinden rahatsız olduklarını dile getiren Turan, bu soruna çözüm bulacaklarını söyledi. “Fatih’teki öncelik insanların, onların içinde de öncelik engelli kardeşlerimizin” diyen Turan, şöyle devam etti: “Bu kaldırımların, otopark olarak kullanılmasını çözeceğim. Kolay iş değil ama çözeceğim. Rahatlıkla kaldırım işgali olmayacağı, çıkışların işgal olmayacağı bir hale getireceğim. Fatih’teki öncelik insanların, onların içinde de öncelik engelli kardeşlerimizin. Buna göre kaldırım ve otoparkları düzenleyeceğiz. Öyle sistem kuracağız ki, istese de arabayı çekemeyecekler. Bütün parklarda istisnasız güvenlik kamerası olacak. Bütün okul bahçelerini kamera sistemiyle güvenli hale getireceğiz.”



#​AK Parti
#Fatih
#Ergün Turan
#Otopark
#31 Mart
5 yıl önce