|

Kadın rekoru AK Parti’de

TBMM’de kadın milletvekili sayısı, 24 Haziran seçimleri ile birlikte 74’ten 105’e yükseldi. Rekor artış AK Parti’de yaşanırken, CHP, kadın milletvekili sayısını düşürdü. 24 Haziran sonuçlarına göre AK Parti kadın milletvekillerini 34’den 54’e çıkartırken, CHP’de ise 21 olan milletvekili sayısı 17’ye indi. Meclis’in en genç kadın vekili de AK Parti’den 22 yaşındaki Rumeysa Kadak oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:50 - 27/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Emine Sare Aydın Yılmaz - Rumeysa Kadak - Zehra Taşkesenlioğlu
Emine Sare Aydın Yılmaz - Rumeysa Kadak - Zehra Taşkesenlioğlu

qCHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’ne danışma gereği duymadan İYİ Parti’ye ödünç verdiği 15 vekil arasında yer alan 3 kadın vekil de yeniden Meclis’e girdi. Ödünç vekillerden Burcu Köksal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Fatma Kaplan Hürriyet yeniden milletvekili oldu. Adı rezidans skandallarına karışan 3’ü rezidans olmak üzere 16 lüks dairesinin bulunduğu ortaya çıkan Gamze Akkuş İlgezdi’de yine CHP’den milletvekili seçilerek Meclis’teki sandalyesini korudu.

2015 seçimlerinde 74 olan kadın milletvekili sayısı 24 Haziran’da 105’e çıktı. AK Parti’deki kadın milletvekilleri sayısı 1 Kasım’da 34 iken, 24 Haziran’da 54’e yükseldi. CHP ise 1 Kasım’da 21 olan kadın milletvekili sayısını 17’ye düşürdü. En genç kadın milletvekili AK Parti’den 22 yaşındaki Rumeysa Kadak olurken CHP’nin en genç kadın vekili ise 28 yaşındaki Aysun Bankoğlu oldu. Meclis’teki en yüksek kadın vekil sayısını elinde bulunduran AK Parti’de hukukçu, öğretmen ve gazeteciler ön plana çıktı.

BÖLGELERİNİN TEK KADIN VEKİLLERİ

İnşaat Teknikeri olan Jülide İskenderoğlu, 2003 yılında AK Parti Çanakkale İl Kadın Kolları yönetiminde görev aldı. 24 Haziran’da AK Parti’den milletvekili olarak Meclis’e giren İskenderoğlu Çanakkale’nin tek kadın milletvekili oldu. AB ilişkileri alanında tez çalışması bulunan Erzurum vekili Zehra Taşkesenlioğlu, bölgesinde sandıktan çıkan tek kadın oldu. Avukat Serap Yaşar AK Parti İstanbul 2’nci bölgeden seçilerek yeniden Meclis’e girdi. Yaşar bugüne kadar, insan hakları ve mülteciler konusunda hukuk danışmanlığı ve sivil toplum örgütlerinde avukat olarak çalıştı.

Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olan Asuman Erdoğan, 2008 yılında AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK üyeliğine seçildi. Eğitim İşleri Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Erdoğan, AK Parti Ankara milletvekili seçildi. KADEM Vakfı’nın Kurucu Genel Başkanı olan Emine Sare Aydın Yılmaz, İstanbul AB Platformu ve Türkiye Demokrasi Platformu gibi oluşumların öncüleri arasında yer aldı. Yılmaz, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti İstanbul 3’üncü bölgeden milletvekili seçilerek meclise girdi.

İLK KEZ BAŞÖRTÜSÜYLE MECLİS’E GİRDİ

2013 yılında TBMM’ye başörtüsüyle giren ilk kadın milletvekillerinden birisi olan Avukat Gülay Samancı tekrardan AK Parti Konya Milletvekili seçildi. Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Kütahya Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele Derneği Üyesi olan Makine Mühendisi Ceyda Çetin Erenler, AK Parti milletvekili oldu.

  • Ödünç vekiller yeniden seçildi
  • CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’ne danışma gereği duymadan İYİ Parti’ye ödünç verdiği 15 vekil arasında yer alan 3 kadın vekil de yeniden Meclis’e girdi. Ödünç vekillerden Burcu Köksal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Fatma Kaplan Hürriyet yeniden milletvekili oldu. Adı rezidans skandallarına karışan 3’ü rezidans olmak üzere 16 lüks dairesinin bulunduğu ortaya çıkan Gamze Akkuş İlgezdi’de yine CHP’den milletvekili seçilerek Meclis’teki sandalyesini korudu.

Ahmetler Mehmetler Meclisi

Milletvekili genel seçimleri sonucu olaşan yeni Meclis'te "Ahmet" ve "Mehmet"ler çoğunlukta yer alıyor. 24 Haziran seçimleri sonucu oluşan 600 milletvekilli 27. Dönem Meclisi'nde, en fazla Ahmet isimli milletvekili bulunuyor. 31 milletvekili Ahmet ismini taşıyor. Ahmet ismini, TBMM'de 27 Mehmet isimli milletvekili izliyor. 20 milletvekili de Mustafa isminde. Mustafa'yı, Ali, İbrahim, Hasan, İsmail isimleri takip ediyor. Yeni milletvekilleri arasında 12 milletvekili Ali, 8 milletvekili İbrahim, 6 milletvekili Hasan, 3 milletvekili İsmail adında.


Özalan’ın acı günü

24 Haziran seçimlerinde AK Parti’den milletvekili olan eski milli futbolcu Alpay Özalan’ın bir süredir tedavi gören babası Mustafa Özalan hayatını kaybetti. İstanbul’da hayata gözlerini yuman Mustafa Özalan, bugün İzmir Karşıyaka’daki Soğukkuyu Camii’nde öğle namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

#TBMM
#Seçim
#Milletvekili
6 yıl önce