|

Küstah Batı

Batı medyası 24 Haziran seçimleriyle ilgili seçmen psikolojisine bürünüp oy verme güdüsüyle yönlendirici bir tutum izliyor. Bunun son örneğine İngiliz The Guardian gazetesi imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye ve dünya için tehdit” olduğu iddia edilerek seçmene “iktidardan düşürün” çağrısı yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 08:26 - 24/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
İngiliz gazetesinde "Erdoğan'ı iktidardan düşürün" çağrısı yapıldı.
İngiliz gazetesinde "Erdoğan'ı iktidardan düşürün" çağrısı yapıldı.

Batı medyasının Türkiye’deki seçimlerle ilgili haberlerinde siyasi ortam ve ekonomiye ilişkin yorumlarının çoğu zaman objektif olmayan bir tutumla okuyucularına sunması dikkat çekti. İngiliz menşeili The Guardian gazetesinde "Erdoğan hem Türkiye hem de dünya için tehdit" başlığıyla Simon Tisdall imzasıyla yayınlanan analizde, 24 Haziran seçimleri öncesi Erdoğan'ın "Türkiye ve dünya için tehdit" olduğu savunularak seçmene "Erdoğan'ı iktidardan düşürün" çağrısı yapıldı.

TARAFLI CNN

The Guardian dışında birçok yabancı yayın kuruluşunun Türkiye'deki seçimlere yönelik olumsuz tutumu da dikkat çekti. ABD'li yayın kuruluşu CNN International’ın yayınladığı haberde, Erdoğan'ın yoğun şekilde eski Türkiye'yi anlatarak yürüttüğü seçim kampanyasının şimdiye kadarki en güçlü muhalefetle karşılaştığı için geri tepebileceğini savundu. CNN International özellikle Erdoğan'a muhalif seçmenlerle yaptığı görüşmelere yer verdi.

BLOOMBERG: GENÇLER RAHATSIZ

ABD menşeli yayın kuruluşu Bloomberg ise yaptığı röportajlar üzerinden kaleme aldığı "Gençler Erdoğan'ın Türkiye'sinden rahatsız. Tek bildikleri ülkeleri" başlığıyla yayınlanan yazıda, çoğunluğu genç olan neslin politik hafızasının güçlü olmadığı ifade edildi. Haberde, bu yüzden gençlerin oy tercihlerinde reformlar ve teknik gelişmelerden ziyade hayallerinin etkili olacağı yorumu yapıldı.

ECONOMIST ANALİZİ BIRAKTI

Seçim sürecinde kaleme aldığı birçok analizle seçimlerde Erdoğan karşıtı tavrını gizlemeyen İngiltere merkezli ekonomi dergisi Economist de Türkiye'deki seçimlerin ekonomik analizinden ziyade olası siyasi sonuçlarına odaklandı. Dergi, Erdoğan'ın seçilmesi durumunda oldukça olumsuz bir tablonun ortaya çıkacağını savundu.

  • Yalan haber
  • TRT World’ün hazırladığı “2018 Türkiye Seçimlerinin Ana Akım Batı Medyasındaki Yansımaları” başlıklı raporda, Batı medyasının Türkiye’deki seçimlere taraflı yaklaşımına ilişkin, “8 Nisan-5 Haziran
  • aralığında yapılan haberlerin yüzde 56’sında Türkiye’deki siyasal sistem ve ülke liderliğine dair yanlış bilgiler bulunduğu, yüzde 38,8’inin de verileri bariz şekilde çarpıtarak Türkiye ekonomisini karaladığı ortaya çıktı” ifadelerine yer verilmişti. Agence France Press, Associated Press gibi haber ajanslarıyla, Washington Post, New York Times ve The Guardian gibi gazetelerin taraf tutarak objektif değerlendirmelerden uzak yazılar kaleme aldıkları belirtilmişti.
#Batı
#Türkiye
#Propaganda
6 yıl önce