|

Mersin'e metrobüs müjdesi

Cumhur İttifakı'nın MHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, şehrin kendileri ile altın çağını yaşayacağını belirterek, “Önceliğimiz ulaşım sorununa metrobüs ile neşter vurmak” dedi

Nur Banu Aras
09:16 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 02:47 - 27/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Hamit Tuna
Hamit Tuna

Ulaşımdan altyapıya, sağlıktan eğitime, sanat ve spora kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza atacağını kaydeden Cumhur İttifakı’nın MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, geleceğe dair hizmet hedeflerini ve gerçekleştirmek istediği projelerini Yeni Şafak’a anlattı.

HEDEF UZUN VADEDE METRO

Trafiği rahatlatacak metrobüs projesini kısa vadede yapacaklarını belirten Tuna, "Ulaşımı kısa vadede metrobüsle çözeceğiz. Metro projesi doğru proje ama öz kaynaklarla yapılamaz. Dış kaynak bulmak ve hazinenin de bu işe kefil olması gerek. Şu anda metronun işletme maliyetini karşılayacak insan sayısı mevcut değil. O yüzden kısa vadede metrobüsle ulaşım sorununu çözeceğiz. Ulaşım Master Planı kapsamında başlatılan metro hattı ile ilgili çalışmalar tamamlanarak Mezitli-Serbest Bölge arası metro projesini hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu. Ulaşım sorunlarını en aza indirmek ve oto yolları aktif kullanmak amacıyla otobana bağlantı yolları yapacaklarını belirten Tuna, “Mersin Şehir Hastanesi-Otoyol Bağlantı Yolu Projesi ve Organize Sanayi Bölgesi-Otoyol Bağlantı Yolu Projesini hayata geçireceğiz. Aynı zamanda çevre düzeni planına işaretlenmiş olan çevre yol projelerini de gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

10 BİN KONUTLU YENİ KENT

Tuna ayrıca yaya yolları ve bisiklet yolları ile kentin araçlar için değil insanlar için tasarlanmış bir kent yapma yolunda çalışacaklarını söyledi. Esnafın otopark yetersizliğinden dolayı müşteri sıkıntısı yaşadığını belirten Tuna, "Seçilirsek çarşımızın doğallığını bozmadan, eski güzelliğini yerine getireceğiz. Mersin kent merkezinde ve ilçe merkezlerimizde otopark sorununa çözüm üretmek ve kent merkezlerinin canlanmasına katkı sağlamak adına yer altı ve katlı otopark projelerimizi yapacağız" dedi. Tuna, ulaşımda bir diğer adımın ise Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi çevresinde 10 bin konutluk yeni bir kent oluşturmak olduğunu kaydetti. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin insanın çalıştığını ve çalışanların her gün yaklaşık bin araçla işlerine gidip geldiklerini vurgulayan Tuna, oluşturulacak kent ile Mersin trafiğinde bir rahatlama yaşanacağını kaydetti.

GONDOL KEYFİ YAPILABİLECEK

Tuna, "Kentimizin doğal değeri olan Müftü Deresi ıslah edilerek etrafında vatandaşlarımızın dinlenecekleri, eğlenecekleri, nefes alabilecekleri yaklaşık 150 hektarlık rekreasyon alanı oluşturacağız. 6,5 kilometrelik dere güzergahını vatandaşlarımızın buluşma noktası haline getireceğiz. Sandallar ve gondollar olacak. Üstte Efrenk Baraj Projesi vardır. 1968’de yapılmış duran bir proje. Onu hayata geçireceğiz ve suyu orada tutacağız. Hem sel baskınlarını engelleyeceğiz hem de o tuttuğumuz suyu yazın kademeli olarak ister bunu sulama suyunda kullan, ister hidroelektrik santrali kur, istersen içme suyunu getir işte cazibeyle gelen suyun maliyeti daha ucuz olur" dedi.

Güneş enerjisi potansiyeline büyük yatırım

  • Enerji projeleri ile Mersin’in üreterek kazanacağının altını çizen Tuna “Dünyada Amerika’da, İspanya’da ve Türkiye’de Toroslar’da olan yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme projemiz var. 5 megabayt gücünde. Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesis ve alanlarda güneş enerji santralleri, rüzgar potansiyeline sahip bölgelerimizde rüzgar santralleri, katı atık merkezlerinde biokütle santralleri kurarak üreten belediyeciliğin simgesi olacağız" ifadelerini kullandı.
  • MERSİN'E NARENCİYE BORSASI
  • Tuna tarım ve hayvancılık projelerini de şöyle anlattı: "Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi Projemiz ile tarım ve hayvansal ürünleri değer kaybetmeden, organize tarım ve hayvancılık bölgelerinde işlenmesi, depolanması, paketlenmesi yapılarak doğrudan bölgesel pazarlara sunabileceğiz. Üretici eğitim projemiz ile bilinçli tarım ve hayvancılık yapacağız. Narenciye kenti Mersinimizde narenciye borsası oluşturacağız."


#Cumhur İttifakı
#MHP
#Mersin
#Hamit Tuna
5 yıl önce