|

Sonunda kabul ettiler: Seçim verileri ilk andan itibaren doğruydu!

Seçimlerden aylar öncesinde sayılan oyların anlık olarak kendileri tarafından oluşturulan sisteme aktarılacağını açıklayan muhalefet kanadı, 24 Haziran gecesi Erdoğan ve AK Parti’nin zaferinin ardından hemen ‘oylarda sayım hatası var’ yalanına sarıldı. Aradan geçen 2 günün ardından Adil Seçim Platform’u hata yaptıklarını belirtip özür dilerken, muhalefet kanadından da ‘Elimizdeki sonuçlar ilk andan itibaren AA’nın verileriyle aynıydı’ itirafı geldi.

Yeni Şafak
11:20 - 28/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:17 - 28/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
24 Haziran'daki seçimlerin ardından YSK tüm sandıkları açıldığını ve oyların sisteme yüklendiğini açıklamıştı.
24 Haziran'daki seçimlerin ardından YSK tüm sandıkları açıldığını ve oyların sisteme yüklendiğini açıklamıştı.

Türkiye, 24 Haziran seçimlerini geride bırakırken özellikle seçim öncesi ve seçim günü yaşananlara dair farklı detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Seçim gecesindeki açıklamaları ve sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla kendi seçmenlerini adeta sokaklara dökülmeye çağıran kişiler, ilgili kurumlardan art arda gelen açıklamalarla adeta sessizliğe büründü.

Seçimden aylar önce CHP’li Genel Başkan Yardımcıları, Milletvekilleri ve çok sayıda STK temsilcisi tarafından koordine edilen Adil Seçim Platformu’nun 24 Haziran gecesinde sayılan oyları anlık olarak kendileri tarafından oluşturulan bir sisteme yükleyeceği açıklanmıştı.

‘Sistem kesildi’ bahanesiyle sokağa davet ettiler

  • İlk sonuçların alınmasıyla Anadolu Ajansı’nın yanı sıra sistem üzerinden oyları gösteren tel alternatif olan Adil Seçim Platformu da takipçileriyle anlık paylaşımlarda bulunmaya başladı. Seçimin ilk saatlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin oylarının önde olmasının ardından sisteme girişleri durduran platform bir süre sonra Erdoğan’ın zaferini ilan etmesiyle birlikte veri akışını tamamen durdurdu.

Aynı saatlerde özellikle CHP vekillerince ve platforma bağlı sosyal medya hesaplarınca ‘umudunuzu koruyun, sandıkları terk etmeyin, evinize dönmeyin’ tarzı paylaşımlar yapılmaya başladı. Aynı saatlerde sosyal medyada da hızla AA’nın verilerinin yanlış olduğu yalanı dolaşıma sokuldu.

48 saat sonra gelen itiraf

CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger ise o saatlerde yaşanan sürece ilişkin, “Bir baskıyla beraber gecenin galiba saat 02.00-02.30'u idi, Bülent Tezcan bir açıklama yaptı. 'Seçim ikinci tura kaldı.' dedi. Ben de orada değildim. Şöyle düşündüm, demek ki sağlıklı bir veri transferi yapılabiliyor. Sonra ben gönüllülerle ve oradaki arkadaşlarla konuştuğumda böyle bir şeyin olmadığını, bütün verilerin, YSK ve Anadolu Ajansı verilerini verdiğini söylediler" ifadeleriyle yaşananları gözler önüne sermişti.

Sandıkların henüz yüzde 5’i açılmışken ‘Seçim 2. Tura kaldı’ dediler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise, “Bülent Tezcan açıklama yaptığında, henüz bizim sistemimizde sandıkların yüzde 5'i açılmıştı. Bu verilerle seçimin ikinci tura kalacağı görünüyordu. Veriler, yüzde 10'a ulaştığında da yine aynı ihtimal devam etti ama sandıklar açıldıkça farklı sonuçlar gelmeye başladı. Zaman içinde farkın kapanmayacak şekilde olduğu görüldü" cümleleriyle o gece yaşananları net bir şekilde ortaya koydu.

“Seçimde hile algısını canlı tutmak çok yanlış”

Elektronik Parti Genel Başkanı Emrehan Halıcı da muhalefetin seçimlerde hile olabilir kuşkusunu canlı tutmasının çok yanlış olduğunun altını çizerek, yenilgi kabul edilmediği sürece, başarısızlık sebeplerinin üzerine gidilemeyeceğini söyledi.

“Siyasilerin AA’dan özür dilemesi gerekir”

O gece ve ertesi sabah takipçilerine seçim sonuçlarını en doğru ve hızlı şekilde ulaştırmaya çalışan basın kuruluşlarının temsilcilerinden de AA’nın manipülasyon yapacağı iddialarını ortaya atan kişi ve kurumlara eleştiri geldi.

AA’nın o gece oldukça hızlı ve güvenilir bir şekilde yayın yaptığına vurgu yapan yayın müdürleri ve yazı işleri sorumluları, işin bu noktaya gelmesine sebebiyet verenlerin AA’dan özür dilemesi gerektiğine dikkati çekti.

  • Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İdris Saruhan, konuyla ilgili açıklamasında bazı siyasi partilerin halktan bekledikleri oranda destek alamamanın acısını, YSK ve Anadolu Ajansından çıkardığını söyledi.
  • Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet de, Muharrem İnce'nin bu anlamda manipülasyon suçlamasıyla gerilim ürettiğine vurgu yaparak, “Anadolu Ajansını hedef gösterdiği için İnce’yi devletin bu kurumundan özür dilemeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.

A Haber Genel Müdürü Abdulhalik Çimen ise o gece AA tarafından ilan edilen verilerin kendileri açısından son dereceğe değerli olduğu bilgisini vererek, “Örnek CHP'nin almış olduğu sonuç, Millet İttifakı'nın aldığı sonuç, o rakamlar bugün Anadolu Ajansının vermiş olduğu rakamlar. Başka bir ajansımızın böyle bir altyapısı yok. Böyle bir sonucu verecek güçte değil. Dolayısıyla Anadolu Ajansının tartışma konusu olması iyi olmadı" dedi.

"Seçim sonuçlarının değiştirilmesi mümkün değil"

NTV Sunucusu Oğuz Haksever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim gecesi Anadolu Ajansının yayınlarında bir kesinti ya da aksaklık yaşanmadığını anlattı.

Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu, Anadolu Ajansının ilçe seçim kurulları, il seçim kurulları, YSK ve siyasi partilerin genel merkezindeki muhabirleri aracılığıyla seçim sonuçlarını takip etmesi ve çok kısa sürede abonelerine ulaştırmasının adeta Amerika'yı yeniden keşfetme gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

"Bize bile 'Neden AA'nın sonuçlarını veriyorsunuz' diye tepki geldi"

FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de "Ben, AA'nın bu seçimde bu iddialara en iyi yanıtı verdiğini düşünüyorum. Bir kere bu anlamda rüşdünü ispatlamış oldu. Kayda değer bir itiraz gelmedi. Şartlanmışlığın, ön yargının etkisiyle 'maniple ediliyor' eleştirileri geldi. Hatta bize bile 'Neden AA'nın sonuçlarını veriyorsunuz?' diye söylemler geldi. Ama biz sağ duyulu yayıncılık gereği, ona göre davrandık.

  • 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim günü Anadolu Ajansının (AA) sonuçları ilk andan itibaren doğru olarak yayımladığını vurguladı.

TRT Haber Kanal Koordinatörü Yahya Bostan da bu süreçte kamuoyunun kafasını karıştırmak isteyenlerin hedef aldığı kurumlardan birinin AA olduğu bilgisini vererek, "Sandıktan çıkan sonucu beğenmeyenler, Ajansın verilerinin yanlış olduğunu ileri sürerek manipülasyon yapmaya çalıştı ancak seçim gecesi sonuçlar netleştiğinde ortaya çıkan tablo, bu verileri doğruladı. Sandık sonuçlarını beğenmeyenlerin gerçeklerle yüzleşmek yerine köklü kurumların itibarını hedef almalarını yakışıksız ve tehlikeli buluyorum. AA burada bir özrü hak ediyor" ifadesini kullandı.

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Metin Yüksel ise AA'ya abone olduklarını ve seçim gecesi AA'nın verilerinden faydalandıklarını söyledi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da seçim sonuçlarını yayınlamanın kolay olmadığını, masraflı olmasının yanı sıra iyi bir altyapı gerektirdiğini ifade etti.

"Yıllar önce de TRT Binası'nın önüne toplanmışlardı"

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, hemen hemen her seçim döneminde az ya da çok bazı söylemlerin gündeme geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

  • "Çok uzun zamandır seçim sonuçlarını takip eden bir gazeteciyim. TRT için de çok eski yıllarda böyle şeyler olmuştu ve hatta binasının önüne gidip 'Niye bizim iktidara geldiğimizi ilan etmiyorsun?' diye gösteriyer yapılmıştı. Dolayısıyla ilk defa olmuyor böyle şeyler. Seçimde kazanamayan tarafların durumu hazmetmesi biraz zor oluyor, yani yenilgiyi kabul edemiyorlar. Yenilgiye bir kılıf, bahane arıyorlar, bunun için de belki birilerini suçlamaları gerekiyor."

#Seçim 2018
#Manipülasyon iddiaları
#Adil Seçim Platformu
6 yıl önce