|

Vekillekten başkanlığa

31 Mart yerel seçimlerde 19 milletvekili belediye başkanı olmak için yarıştı. Bu vekillerden 5’i seçilirken 14 milletvekili ise başkanlık hayalini başka bir seçime erteleyerek, Meclis’e geri dönecek.

Yasemin Asan
04:00 - 2/04/2019 Salı
Güncelleme: 00:58 - 2/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Tanju Özcan ve Fatma Kaplan Hürriyet
Tanju Özcan ve Fatma Kaplan Hürriyet

Yerel seçim yarışına TBMM’den katılan 19 milletvekilinden 5’i seçilerek belediye başkanı oldu. AK Parti’den 3, CHP’den 5, HDP’den 8, İYİ Parti’den 2, bağımsız 1 milletvekili belediye başkanlıkları için aday oldu. 19 vekilden, CHP’den Tanju Özcan Bolu, Fatma Kaplan Hürriyet Kocaeli İzmit, HDP’den Adnan Selçuk Mızraklı Diyarbakır, Bedia Özgökçe Ertan Van, Ayhan Bilgen Kars belediye başkanı seçildi. Daha önce kabinedeki görevlendirmeler nedeniyle 595’e gerileyen TBMM’deki vekil sayısı bu duruma göre 590’a düştü.


MECLİSE KİMLER DÖNECEK?

Kıyasıya bir rekabetin yaşandığı ve itiraz sürecinin işlemeye başladığı İstanbul’da Binali Yıldırım yarışı kaybederse vekil olarak TBMM’ye dönecek. Ankara’da ise kıran kırana geçen seçimde AK Parti Milletvekili ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki seçimi kaybetti. Özhaseki’ye, yeniden Meclis yolu göründü. AK Parti’nin Aydın adayı olarak belediye başkanlık seçimine giren Mustafa Savaş da, açılan sandık sonuçlarına yüzde 43,75 oy ile ikinci olarak seçimi kaybetti ve Meclis’e dönecek isimlerden biri oldu.

CHP’DEN 3 VEKİL SEÇİLEMEDİ

CHP Bursa Osmangazi Belediye Başkan adayı Erkan Aydın, Ordu Belediye Başkan adayı Mustafa Adıgüzel, Kahramanmaraş Belediye Başkan Adayı Ali Öztunç seçilemeyerek Meclis’e dönen isimlerden. İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı İsmail Ok ve İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Dursun Ataş, seçimde büyük hezimet yaşayan vekillerden. Bağımsız Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Erhan Usta da yarışı kaybeden vekiller arasında.

HDP 7’DE 3 YAPTI

HDP’nin Balıkesir, İstanbul Bağcılar, Bingöl ve Kocaeli adayları da seçimi kaybeden vekillerden. Seçimi kazanan milletvekillerinin iki görevden birini seçme tercihi bulunuyor. Başkanlıktan yana tercih kullananların üyelikleri TBMM’de düşecek.

#31 Mart
#Seçim
#Tanju Özcan
#Fatma Kaplan Hürriyet
#Adnan Selçuk Mızraklı
#Bedia Özgökçe
5 yıl önce