|

YSK'ya itiraz süresi başladı

Yüksek Seçim Kurulu, seçim sonuçlarına itiraz süresini başlattı. Partiler 6 Kasım Cuma günü mesai bitimine kadar itiraz başvurusunda bulunabilecek. Kesin sonuçlar 12-13 Kasım'da açıklanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:03 - 3/11/2015 Salı
Yeni Şafak

1 Kasım seçimlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre itiraz süresi başladı. İlçe seçim kurullarına yapılan itirazlar perşembe gününe kadar karara bağlanacak. Partiler, ilçe seçim kurullarının kararlarına ise 6 Kasım Cuma günü mesai bitimine kadar itirazda bulunulabilecek. İl seçim kurulları bu itirazları, 8 Kasım Pazar gününe kadar karara bağlayacak. İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise YSK'ya itiraz edilecek. Bu itirazlar, YSK'ya 11 Kasım'a kadar yapılabilecek. YSK'nın kesin seçim sonuçlarını 12 ya da 13 Kasım'da açıklaması bekleniyor.



MHP'DEN SIFIR HAREKATI


İtiraz süresinin başlamasının ardından, partilerden de itirazlar gelmeye başladı. MHP, seçim sistemi kayıtlarına göre az farkla vekil kaybettiği iller ve sıfır çektiği sandıkların bulunduğu iller için YSK'ya itirazda bulunacak. MHP'nin son anda bir vekili kaybettiği Manisa, Eskişehir, Yozgat, Niğde, Tokat, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli ve Afyon illeri için itiraz edeceği öğrenildi.



BİR VEKİL DAHA GELEBİLİR


AK Parti, yüzde 70'e yakın bir oy alarak Türkiye ortalamasının üzerine çıktığı Adıyaman'da seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre sadece 800 oy farkla HDP'nin 1 vekil çıkardığı ilde AK Parti 4 vekil çıkardı. İlde 5 bin 800 oy ise geçersiz sayıldı. Geçersiz oyların tekrar sayılmasıyla HDP'ye giden bir vekili de kendi hanesine yazdırmak isteyen AK Parti il başkanlığı, İl Seçim Kurulu'nun geçici sonuçları açıklamasının ardından itirazda bulunacak. Tekrar sayım sonrası durum değişirse AK Parti, Türkiye genelinde 318 milletvekiline yükselecek, HDP ise 58'e düşecek.







Yeniden sayılsın dediler


CHP, Kahramanmaraş'taki tüm ilçelerde sandık sonuçlarına itirazda bulundu. CHP, Malatya'nın merkez ilçelerinden Battalgazi'de 3, Yeşilyurt ve Doğanşehir'de de birer sandıkta sonuçlara itiraz etti. CHP, Erzincan'daki seçim sonuçlarına, merkez ve 8 ilçede “geçersiz oyların yeniden sayılması” talebiyle itirazda bulundu. HDP, Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki 2 sandıkta seçim sonuçlarına itirazda bulundu. HDP ayrıca Mersin ve Adana'da 4'er ilçesi ile Tunceli'deki seçim sonuçlarına itiraz etti.



AK Parti'den Diyarbakır başvurusu


AK Parti, Diyarbakır'ın 15 ilçesinde, Hatay, Eskişehir, Mardin ve Şanlıurfa'nın bazı ilçelerinde seçim sonuçlarına itirazda bulundu. Diyarbakır'da, “AK Parti'ye verilen oyların HDP'ye yazıldığı” iddiasıyla oyların yeniden sayılması istendi.





#1 Kasım seçimleri
#itiraz süresi
#oy itirazları
8 yıl önce