|

"Erbil Uluslararsı Film Festivali" sona erdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) ilk defa düzenlenen "Erbil Uluslararası Film Festivali" sona erdi. Saad Abdullah Kongre Merkezi'nde beş gün süren film festivalinin son gününde Türkiye, Suriye, İran ve Irak başta olmak üzere diğer Arap ülkelerinde 12'si uzun 26'sı kısa metrajlı olmak üzere 38 film yarıştı.

Aa
00:00 - 4/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:58 - 4/06/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
"Erbil Uluslararsı Film Festivali" sona erdi
"Erbil Uluslararsı Film Festivali" sona erdi

Festivalde birçok dalda ödüller dağıtıldı. Türk yapımı "Soğuk" filmi en iyi görüntü yönetmenliği dalında ödüle layık görüldü. En iyi erkek oyuncu ödülünü Zübeyir Abdulmuhsin, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise İranlı Mahnaz Afnaş aldı.

En iyi yönetmen ödülünü Irak yapımı Cotton (Pamuk) filminin yönetmeni Luay Fazıl Abbas alırken en iyi montaj dalında ise "I am Sami" filmi ödül aldı. "Lost in The Dust (Tozda Kaybolmak)" adlı Kürt filmi ile "Death Triangle (Ölüm Üçgeni) en iyi uluslararası ödüle layık görüldü.

Festivalin onur ödülü ise ünlü ses sanatçısı Şivan Perwer'e verildi. Perwer, ödülünü aldıktan sonra kısa bir açıklama yaptı. Perwer, "Bu ödüle laik görülmekten dolayı çok mutluyum. Bunun kardeşlik ve barışa vesile olmasını istiyorum. Bana laik görülen ödülü, Kürtler için bir çok yılını cezaevinde tutuklu olarak geçiren büyük sosyolog İsmail Beşikçi'ye armağan ediyorum" dedi.

Ödül töreninin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan sanatçı Perwer, bütün tecrübesizliklere ve ilk olmasına rağmen festivalin başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirtti. Perwer, "Ümit ediyorum ki her yıl bu festival daha güzel bir şekilde devam eder. Biz de yavaş yavaş öğrenerek daha güzeline doğru gideriz" diye konuştu.

"Soğuk" filminin görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız adına ödülü alan Bayram Seyhan ise "Türkiye'nin sineması çok ilerledi. Hemen hemen her festivalde boy gösteriyor. Erbil'de ilk defa yapılan film festivalinde, ülkemizden bir filmin görüntü yönetmenin ödül alması bizi çok mutlu etti" dedi.

30 Mayıs'ta başlayan film festivali renkli görüntüler son buldu.

10 yıl önce