|

Son depremler: Irak’ta 7.3 şiddetinde deprem! Irak’ta son durum ne?

Son depremler Irak’ta meydana geldi. Alınan son dakika bilgilerine göre merkez üssü Halepçe olan depremde 348 kişi hayatını kaybetti ve 5 bin 346 fazla kişi de yaralandı. Türkiye ise meydana gelen depremin ardından Kızılay, AFAD, UMKE ve Sağlık Bakanlığı ekiplerini bölgeye sevk etti. İşte Irak’ta son durum ve 7.3 şiddetindeki depremin ayrıntıları...

Yeni Şafak
12:28 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:25 - 13/11/2017 Pazartesi
Diğer
Irak'ta 7.3 şiddetinde deprem meydana geldi, depremde 155 kişi hayatını kaybederken bin 500 kişi de yaralandı.
Irak'ta 7.3 şiddetinde deprem meydana geldi, depremde 155 kişi hayatını kaybederken bin 500 kişi de yaralandı.

Irak’taki son durumu sizler için hazırladık. 7.3 şiddetindeki depremde 348 kişi hayatını kaybetti. Bölgede meydana gelen depremin ardından ise çok sayıda ekip sevk edildi. Birçok bölgeden hissedilen deprem çok büyük hasarlara da neden oldu. İşte Irak’taki son durum ve 7.3 şiddetindeki depremin ayrıntıları…

İran - Irak’da bilanço artıyor

İran-Irak sınırında meydana gelen depremde ölü sayısı 348’e yükseldi.

Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede dün şiddetli deprem meydana gelmişti. Şiddeti 7.3 olarak açıklanan depremde ölü sayısı artmaya devam ediyor. Yetkililer, şu ana kadar 348 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İran’da 341 kişinin hayatını kaybettiği depremde 5 bin 346 kişi de yaralandı. İranlı yetkililer, 70 bin kişinin kalacak yere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. İran’da hayatını kaybedenlerin büyük bir bölümü Kirmanşah eyaletinden.

Depremin vurduğu Irak’ta ise 7 kişi hayatını kaybetti. Irak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 321 kişinin yaralandığı kaydedildi.

2003 yılında 6.6 şiddetinde meydana gelen depremde İran’ın güneydoğusunda bulunan Bem şehrinde büyük yıkım meydana gelmiş, 26 bin kişi hayatını kaybetmişti. Dün meydana gelen deprem, 2012 yılından bu yana meydana gelen en şiddetli deprem olarak kayıtlara geçti.

Irak, Süleymaniye’de yaşanan depremle sarsıldı.
Merkez üssü Halepçe olan 7,3’lük deprem kırsal bölgede yıkıma neden oldu.

Irak'taki depremden, İran, Türkiye, İsrail, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ermenistan ve Gürcistan'ın etkilendiği açıklandı.

Depremde en çok can kaybı haberi İran'dan geldi.

İran devlet televizyonu, Irak sınırındaki Kirmanşah vilayetinde 129 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Depremde 300'ün üzerinde kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Toplam da ise bin kişiden fazla yaralandı.

Süleymaniye’nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, depremde Derbedihan’da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini 50 kişinin de yaralandığını ifade etti. Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü de 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İranlı Milletvekili: 155 kişi öldü

Tesnim Haber Ajansı'na açıklama yapan İran Meclisi Milletvekili Ferhad Tecri, gece saatlerinde meydana gelen depremin ardından Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 155 kişinin öldüğünü, bin 500'ün üzerinde kişinin yaralandığını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.

Niykkerdar, "
Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz.
" şeklinde konuştu.

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

Türkiye'den yardım seferberliği

Türkiye, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedilen deprem büyük paniğe neden oldu. Depremden hemen sonra yardım seferberliği başlatan Türkiye, Kızılay, AFAD, UMKE ve Sağlık Bakanlığı ekiplerini bölgeye sevketti.

Türkiye, depremden dakikalar sonra harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, Kızılay, AFAD ve UMKE tüm bölgeye ekipler sevketti.

Irak’taki büyük yıkıma ilk el uzatan Türkiye oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’dan duyurduğu mesajında, “Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun” dedi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık da Erbil’deki ekiplerin yıkım bölgesini yönlendirildiğini, Türkiye’den ekiplerin de harekete geçtiğini ifade etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise şunları kaydetti:

TIRLAR YOLA ÇIKTI

“Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Van ve Diyarbakır İl AFAD Müdürlüklerinden 8 araç ve 42 personel Irak sınırına yönlendirilmiştir. Ayrıca, UMKE’den 1 araç ve 10 personel Irak sınırına doğru hareket etmiştir. Deprem bölgesine hareket etmek üzere Ankara İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği teyakkuz haline geçirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından görevlendirilecek hava aracı ile yeterli sayıda personel, ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilecektir. Söz konusu personelin Erbil veya Bağdat kentine ulaşımlarının sağlanması için hazırlıklar devam etmektedir. Deprem bölgesine gönderilmek üzere AFAD ve Türk Kızılayı’ndan 4 bin çadır, 7 bin battaniye ve bir yemek tırı Habur Sınır Kapısı’na sevk edilmiştir.”

Sağlık Bakanlığı'ndan Irak açıklaması

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak'ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." dedi.

Demircan, yaptığı açıklamada, depremle ilgili Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve acil müdahale ekiplerinin hazır olduğunu söyledi.

Irak'ın kuzeyiyle temas kurulmaya çalışıldığını belirten Demircan, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz. Havaalanları uçuşa kapalı. Dışişleri Bakanımızın vereceği bilgiye ve gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Diyarbakır ve Ankara'daki deprem ekiplerinin hazır olduğunu dile getiren Demircan, havayoluyla yapılacak bir yardımda hareketin Ankara'dan olacağını kaydetti

Başbakan'dan açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Irak'taki depreme ilişkin, "Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır." ifadesini kullandı.

Yıldırım, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta merkez üssü Süleymaniye olan depremin acısını yüreğinde hissederek ilk dakikadan itibaren depremzede kardeşlerinin yanında olmak için harekete geçtiğini belirtti.

Türk Kızılayı'nın yardım konvoyunun yolda olduğunu bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Depremi yaşayan kardeşlerimize büyük geçmiş olsun diyor, hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bilvesile Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır.

Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Depremi yaşayan kardeşlerimizin Allah yar ve yardımcıları olsun."


#Irak
#Deprem
#Son depremler
6 yıl önce