|

'Arda Turan bir üretim hatası'

Spor yazarı Mehmet Demirkol, Türkiye'de spor sisteminin sistemin Arda Turan kadar evrensel bir sporcuyu üretmesinin imkansız olduğunu ifade etti. Demirkol 3 Temmuz sürecinin sona ermediğini belirtti.

Yeni Şafak
11:33 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:00 - 21/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Mehmet Demirkol, UEFA kuralları gereği 2010-2011 sezonu şampiyonluğunun Fenerbahçe'den alınsa bile Trabzonspor'a verilemeyeceğini ifade etti. Demirkol ayrıca 'Bugün Ozan Tufan Türk değil de Arjantinli olsaydı muhtemelen iki sene önce en kötü Valencia dünyanın parasını döküp alırdı onu' ifadelerini kullandı.



Karar.Com'dan Hakan Akar'a konuşan Demirkol'un söyleşisinden önemli kısımlar böyle:



Fenerbahçeli olduğunuz halde Fenerbahçeli taraftarların büyük bir kısmı neden sizden nefret ediyor?

Ne kadarlık bir bölümü nefret ediyor bilmiyorum çünkü genelde memnun olanlar değil olmayanlar sosyal medyada ses yükseltiyor. 3 Temmuz'da onlar gibi düşünmüyor olmamdan kaynaklanıyor. Bu düşüncem bir kısım Fenerbahçelinin hoşuna gitmedi. Yaşananların sonuna kadar çözülmesi gerektiğini düşünüyordum. Hak veriyorum onlara ama bizim işimiz o değil. Beşiktaş'ın, Galatasaray'ın da başına gelse ben aynı tavrı takınırdım. Empati yaparak Trabzonsporluların yerine koyun kendinizi; onlar da o sezonun şampiyonu olduğunu düşünüyorlar.


Ben (3 Temmuz) sürecin psikolojik açıdan tamamlandığını düşünmüyorum. Bunun tamamlanması lazım. Hiçbir zaman Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım suçludur diye düşünmedim. Sadece Fenerbahçe'nin üzerinde bu yükün olmaması gerektiğini ifade ettim. Hatta Ali Koç'un açıklamalarıyla aynısını söyledim. Küme düşsün ve bundan kurtulsun, nasıl olsa tarih kararını verir. Juventus'un da başına geldi bu olay, bir şey oldu mu? Olmadı. Fenerbahçe'ye de bir şey olmaz, daha da kuvvetlenir. Hala daha bu sürecin tamamlanması gerektiğini düşünüyorum.



Trabzonspor'un sitesinde 2010-2011 şampiyonu olarak Trabzonspor'un yer almasına ne diyorsunuz?

UEFA kuralları gereği Fenerbahçe'den şampiyonluğu alınsa bile Trabzonspor'a verilmiyor. O ancak onların kendi dünyalarında kabul edecekleri bir gerçek olur. Resmiyete dökülmesi imkansız.



80 milyonda bir tek Arda Turan. Bu kadar mı beceriksiziz? Neyi yanlış yapıyoruz?

Öyle de bakmamak lazım. Bu iş biraz şöhret işi. Bugün Ozan Tufan Türk değil de Arjantinli olsaydı muhtemelen iki sene önce en kötü Valencia dünyanın parasını döküp alırdı onu. Üreticinin ünü önemlidir. Türklerde iyi futbolcular üretmeye başladıklarını ispat ettikleri anda sadece Arda olmayacak. Enes Ünal tutarsa İngilizlerinde bize karşı bakış açısı farklı olacak.



Arda Turan Türk futbolunda bir üretim hatası çünkü sistemin onun kadar evrensel bir sporcuyu üretmesi imkansız. Menajerinin onda çok büyük katkısı var. O paraya Atletico Madrid'e gidişi, bunlar hep bir lobi faaliyetidir. Sonrasında transfer yasağı olan bir sezonda çok büyük bir paraya başarılı futbolculuğuyla Barcelona'ya transfer oldu.





Hamza Hamzaoğlu'nun gönderilme şekli sizce doğru muydu?

Doğru muydu yanlış mıydı bilmiyorum ama bir mecburiyetti ve o noktaya gelmişti artık. Yönetim ve hoca karşılıklı olarak o noktaya getirdiler.



Gelen o nokta sonrasında Hamzaoğlu ve yönetim arasında şampiyonluk üzerinden bir tartışma yaşanıyor?

Hamzaoğlu'nun söylediği sözler çok söylenmesi gereken açıklamalar değildi. Bir başka açıyla bakarsak Hamza hoca sesini duyurmak istiyor hala İstanbul'a. Onun söylediklerinden alt metin olarak şu çıkıyor; benim takımım 2. yarı puan fikstüründe Galatasaray'ı geçer. Kişisel bir mesele yaptı, haklı da yapabilir. Ama ayrılmasında Hamza hocanın bir hatası yok muydu? Bence vardı.



Mustafa Denizli'nin Galatasaray'ın başına geçmesi?

O da bir mecburiyetti, başka bir seçenek yoktu.



Martin Linnes'in Galatasaray'ın bitmeyen sağ bek sorununu çözebilecek mi?

Bilmiyorum, bilmek mümkün değil. Linnes geldi, çokta iyi oynuyor beğeniyle seyrediyorum ama sisteme alışık. Gelir gelmez uyum sağlayabilecek mi? Kafayı kaldırmadan topu nereye atacağını biliyor. Orada adam olacak mı? Sistem insanlarını kaosun içine attığınız zaman bocalıyorlar.





Özetle Sabri Sarıoğlu'nu kesebilir mi?

Seyrettiğim oyuncu rahat keser ama Galatasaray'ın içinde bulunduğu oyun sistemi içerisinde ne kadar yapar bilmiyorum. Beşiktaş transfer etmiş olsa, derim ki uçar.



Galatasaray'da günden güne daha çok tartışılan Umut Bulut gitmeli mi yoksa kalmalı mı?

Psikolojik olarak da çok çöktü. Bu işi Umut kariyerindeki bir adamın kendi kendine çözmesi lazım. Bu Umut Bulut'ta biten bir şey, başka kimseye dönüp bakmamak lazım. Gitmesine ya da kalmasına iyice düşünüp kendisi karar verecek.



Son yıllarda Beşiktaş sezon sonlarına doğru giderken şampiyonluğu kaçırıyor. Sezonun ilk yarısını Beşiktaş lider kapattı ama sizin şampiyonluk tahmininiz nasıl?

Bütün takımlarımız Şenol Güneş mantalitesiyle oynasa biz Dünya Kupası kazanırız. O kadar olumlu bir futbol anlayışı vr ama zaman zaman bir kavgaya girişiyor manasız, bunlar zarar verir. Yönetimde yapıyor bunu. Durup dururken problem yaratmak gibi bir huyu var Beşiktaş yönetiminin. Fenerbahçe de çok tökezleyecek gibi durmuyor, sağlam bir yarış olacak gibi.


#Mehmet Demirkol
#Ozan Tufan
#Arda Turan
8 yıl önce