|

Diyanet: Serum orucu bozar

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili soruları yanıtladı. En çok merak edilen hastaya surum ve kan verme durumlarında orucun ne olacağı durumu da netlik kazandı.

Yeni Şafak
12:22 - 30/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:16 - 30/06/2014 Pazartesi
DHA
Diyanet açıkladı: Serum orucu bozar mı
Diyanet açıkladı: Serum orucu bozar mı

Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu tarafından hazırlanan ve Ramazan ayında sık sorulan 'Orucu Bozan ve Bozmayan Muayene ve Tedavi Yöntemleri' konusunda şu görüşlere yer verildi:


"Dinimiz, hasta olan ve tedavi sürecinde bulunan kişilerin oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden kişiler, sağlıklarına kavuşup, tedavileri tamamlanıncaya kadar oruçlarını erteleyebilir.



Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına başka bir engelleri de bulunmuyorsa, muayene ve tedavilerini iftardan sonra yaptırmalarının önerilmesinin uygundur.



Astım hastalarının kullandığı spreyin; göz, kulak ve burun damlasının; kulak zarında delik bulunmayanların kulak yıkatmasının; dil altı kullanmanın; idrar kanalını görüntülemenin, idrar kanalına ilaç akıtmanın; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; makat veya ferçten ultrason çektirmenin; lokal anestezi uygulamanın; makattan ve ferçten fitil kullanmanın; suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi kaydıyla lavman yaptırmanın; hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmanın; gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon yaptırmanın; anjiyo, biyopsi yaptırmanın, kan vermenin, merhem sürmenin, vücuda ilaçlı bant yapıştırmanın orucu bozmaz.



Gıda ve keyif verici enjeksiyon yaptırmanın; gıda içerikli sıvıların bağırsaklara verilmesinin veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde lavman yaptırmanın; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; bölgesel ve genel anestezinin; kulak zarı delik olup, orucu bozacak kadar su mideye ulaşacak şekilde kulak yıkatmanın, periton diyaliz ve damara serum verilerek yapılan hemodiyaliz orucu bozmaktadır.

#oruç
#ramazan
#orucu bozanlar
#göz damlası
10 yıl önce