|

Merdiven çıkabilen biyonik protez bacak geliştirildi

Chicago​ Rehabilitasyon Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar hareket kabiliyetini muazzam derecede arttıran biyonik protez bacak geliştirdiler.

Yeni Şafak
12:28 - 10/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:28 - 10/06/2015 Çarşamba
Diğer

Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar hareket kabiliyetini muazzam derecede arttıran biyonik protez bacak geliştirdiler.

Journal of the American Medical Association

'da yayımlanan konuya ilişkin makaleye göre yeni bacak protezinin mevcut C-Tipi protezlerin yerini almasının hedefleniyor.



C-Tipi protezlerin en büyük handikapı kullanıcısına kısıtlı hareket imkanı sağlaması ki özellikle merdiven çıkılması gerektiren yerlerde manevra imkanı kısıtlılığından ötürü bu büyük bir sorun teşkil ediyor. Şöyle ki merdivenleri çıkmadan önce durup protezinin hareketlerini merdivenin yapısına göre ayarlamak zorunda kalan engellilere bu hem zaman kaybı hem de ekstra efor olarak dönüyor. İşte yeni geliştirilen biyonik bacakta hayata geçirilen yenilik, yapmayı düşündüğümüz eyleme ilişkin beynimizden bacak kaslarımıza doğru yayılan sinir sinyallerinin çözülmesinde tampon ve aracı görevi yapacak şekilde tasarlanması.



Aşağıdaki videoyu izlediğimizde sistemin mantığını çok net biçimde kavrayabiliyoruz. Gerçi bu ürün Össur tarafından geliştirildi ama temel mantık aynı:





Merak edenlere teknik prosedürü de anlatmakta fayda var:



Engelli hastaya yürümekten, merdiven çıkmaya, eğilip kalkmaya ve hızlanıp yavaşlamaya kadar çeşitli senaryolar deneten araştırmacılar bu hareketleri an be an kaydediyorlar. Bunu yapmak için de engelli hastanın artık bacak kaslarından dokuz tanesine yerleştirilen elektrotlar kullanılarak yayılan elektromiyografi (EMG) sinyalleri ile proteze gömülü biçimde tasarlanan 13 farklı mekanik algılayıcıdan elde edilen verilerden yararlanıyorlar. İşte bu EMG ve mekanik sinyallerin sentezinden yola çıkılarak oluşturulan örnek tanılama algoritması sayesinde de tüm olası bacak hareketleri bir nevi'i ön belleğe alınıyor diyebiliriz. Gerisi ise zaten malum, sıkıntısız bir yürüme deneyimi.




4.5 ila 10 kg arasında değişen ağırlığı ile de gerçek insan bacağı ile paralel değerler sunan protezin batarya ile çalıştığını da not olarak düşelim. Yeniden şarja kadar kullanıcıya 12 saat dolayında bir süre sağlıyor ki oldukça yeterli bir aralık bu.



Halihazırda üzerinde çalışmaların devam ettiği biyonik protezin önümüzdeki 4-5 içerisinde son kullanıcı seviyesine erişmesi hedefleniyor. Tabii henüz kesinleşmiş değil ancak piyasa fiyatının 40,000 dolar dolayında olacağı tahmin ediliyor. Yani diğer bir deyişle diğer tüm yüksek teknoloji ürünlerde olduğu gibi bu da sadece hiçbir maddi sıkıntısı olmayanlara hitap edecek olan bir ürün olarak kalacak.







#bilim
#teknoloji
#sağlık
9 yıl önce