|

"Doping konusunda ciddi tedbirlerin alınmalı"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üç kez başpehlivan olan Recep Kara, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın doping konusunda ciddi önlem alması gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 4/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:22 - 4/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
"Doping konusunda ciddi tedbirlerin alınmalı"
"Doping konusunda ciddi tedbirlerin alınmalı"

Dopingin sadece güreşlerde değil, sporun bütün dallarında bir illet ve hastalık olduğunu vurgulayan Kara, "Bakanlığımız bu konuda en iyi şekilde önlem alması gerekiyor. Çok bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı mevcut. Şu anda bu işe başlayan miniklerden ve mesleğinin zirvesine gelmiş arkadaşlar bile bu işe tenezzül edebiliyorlar. Bu bizim canımızı sıkıyor ister istemez." dedi.

Geçen anons edilmesine rağmen Kırkpınar'da doping testinin alınmadığını savunan Kara, şunları söyledi: "Anons ettiler ama almadılar. Bu yıl 20-25 başpehlivandan örnek alındı. Ama yetmez. Ortada bir kangren var. Buna bakanlığının el atması lazım. Çünkü çocukların gelecekleri kararıyor. Her şey şampiyonluk değil. Bilinçsiz bir şekilde ilaç alınıyor. Buna çok ciddi önlemlerin alınması lazım. Sadece Kırkpınar'da değil. Sezon boyuncu iki veya üç ayda bir gelip bizlere baksınlar, kontrol etsinler. Bu şekilde bir yaptırım olursa alt tabakadan yetişen sporcular böyle illegal işlere tenezzül etmezler. Bir yerde yaptırımın olması lazım."

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 10. yılını geride bırakacağını ifade eden Recep Kara, geçen yıl ki, güreşlerin ardından bir sonraki sene için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.

Kırkpınar için iki aydan bu yana kampta olduklarını aktaran Başpehlivan Kara, "İnşallah hedefim birincilik ve altın kemer. Tabii bu yılın bir özelliği de Ali Gürbüz'ün altın kemer yılı olması. Gürbüz, bu yıl da başpehlivan olursa altın kemerin ebedi sahibi olacak. Ben de 2009 yılında üçüncü yılımda finalde kaybetmiştim." diye konuştu.

16 yıldan bu yana altın kemerin alınamamış olmasını iyi güreşlere ve pehlivanlara bağlayan Kara, er meydanında çatır çatır güreşlerin olduğunu belirtti.

Artık herkesin güreşi bilimsel bir şekilde yaptığını vurgulayan Recep Kara, "Antrenmanını, programını, beslenmesini, çalışmasını Kırkpınar'a göre yapıyor. Sporcular bu işi profesyonelce yapıyor. O yüzden rakipler birbirine denk. Şu anda bu yıl Edirne'de 70 tane başpehlivan başa görecek. Burada nerede baksan 10 kişi birinciliğe oynayacak. Bu da rakipleri zorluyor. Son 10 yıl içerisinde 3 tane altın kemer yandı. Kıran kıran güreşler yapılıyor. Buna bağlıyorum." açıklamasını yaptı.

Er meydanında kıran kırana güreşler yapıldığını ve o nedenle son 10 yılda üç tane altın kemer yandığını anımsatan Kara, "Ben, Mehmet Yeşilyeşil ve Ahmet Taşçı. Buraya gelen seyirci onu görüyor ki, gerçekten çatırtı kopuyor er meydanında. Ağa iyi şekilde güreşler olsun diyor ama gerçekten kıran kırana güreşler oluyor. Bunu seyirciden anlıyorsun. Türkiye'nin her tarafından buraya ata sporuna gönül vermiş, bizi izlemeye gelen seyircilerimiz var. İyi güreşler oluyor ki, bu seyirci bizi yalnız bırakmıyor. Biz de inşallah seyircimize layık güreşler yapacağız. Burada sonuçta iki yumurtadan biri kırılacak. Bir tane birinci çıkacak. Herkesin hedefi birincilik." şeklinde konuştu.

11 yıl önce