|

Engellerimizi sporla aşıyoruz

Türkiye Paralimpik Atletizm Şampiyonluğu’nu 17 yıldır elinde tutan Ömer Cantay, kendi gibi şampiyonlar yetiştiriyor. Berlin’den 7 madalyayla dönen sporcuların da hocası olan Cantay, “Engellerimizi sporla aşacağımıza inandım ve herkese bunu anlattım” dedi.

Talha Menteş
04:00 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:34 - 8/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ömer Cantay, 17 yıldır Türkiye Paralimpik Atletizm Şampiyonluğunu göğüslüyor
Ömer Cantay, 17 yıldır Türkiye Paralimpik Atletizm Şampiyonluğunu göğüslüyor

Çocuk felci aşısı olmadığı için engelli olan ve bu engelini sporla aşan Ömer Cantay, 17 yıldır Türkiye Paralimpik Atletizm Şampiyonluğunu göğüslüyor. Kendi gibi şampiyonlar yetiştiren Cantay'ın öğrencileri Berlin 2018 Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’ndan 7 madalya ile Avrupa Şampiyonu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla arayarak tebrik ettiği Bağcılar Belediyesi Bedensel Engelliler Atletizm milli takım sporcuları Hamide Doğangün ve Zübeyde Süpürgeci ile yıllardır beraber yarışıyorlar. Cantay, "Evlerinden bile çıkmayan öğrencilerim vardı. Sporla yaşama tutundular" dedi.

AYNI AMACA ULAŞIYORUZ

Atina’da 2004 yılında düzenlenen Paralimpik Olimpiyatlarına Türkiye’den katılan ilk erkek sporcu olan Cantay, “Daha önce yolda birisinin beni çevirip tanıyacağını hayal bile etmiyordum. Atina olimpiyatlarına katıldıktan sonra beni televizyonda gören insanlar yolda çevirerek fotoğraf çektirmek istedi. O zaman engelli olduğumu unuttum. Engellerimizi sporla aşacağımıza inandım ve herkese bunu anlattım. Engelli olmayan bir atlet ayağıyla koşarak birinci oluyorsa, biz de tekerlekli sandalyeyle birinci oluyoruz. Gittiğimiz yollar farklı ama aynı amaca ulaşabiliyoruz. Ben de bu başarılarımı çocuklara bu şekilde sporla aşıladım” diye konuştu.

BEBEK GİBİ GEZDİRMEYİN

Evli ve iki çocuk babası olan Cantay şöyle konuştu: “Eşim ‘Sen köşede oturan bir engelli olsaydın, ben seninle evlenmezdim’ dedi. Azmim ve başarılarımdan dolayı evlendi. Artık engelliler evlenebiliyor. Hem de engelli olmayan kişilerle onlar da artık bizi engelli olarak görmüyor. Düşünce ve başarılarımızla anılıyoruz. Her şey ailelerde bitiyor çocuklarını bir bebek gibi gezdirmesinler. Her engellinin yapabileceği bir spor var. Anne babalar çocuklarını kısıtlamasın biz her spor dalında varız.”

ALTIN KIZLAR AVRUPA ŞAMPİYONU

"Altın kızlar" olarak bilinen şampiyon kızlar, Berlin 2018 Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda Milli atlet Zübeyde Süpürgeci T54 kategorisi kadınlar 200 metrede 30.96’lık derecesiyle Avrupa rekoru kırarak birinci oldu. Süpürgeci, ikinci yarışında ise T54 kategorisi 100 metre yarışında ise liderliği kıl payı kaçırarak ikinciliğe yerleşti. T53 kategorisi 200 metre kadınlarda yarışan Hamide Doğangün ise 31.59’luk derecesiyle birinci olup altın madalyayı kazanırken diğer sporcumuz ZeynepAcet de 35.78’lik derecesiyle yarışı ikinci tamamladı. T53 kategorisi 400 metre kadınlar da benzeri bir tablo yaşandı. Hamide Doğangün Avrupa şampiyonu, Zeynep Acet yine ikinci oldu. Şampiyonanın son gününde ise Hamide Doğangün, 800 metrede bronz madalya kazandı.

#Ömer Cantay
#Türkiye
5 yıl önce