|

Askeri tedbirler masada

7 Haziran sonrasındaki ilk Bakanlar Kurulu’nda komutanlar ve MİT Başkanı’nın da katılımıyla Suriye’deki gelişmeler ele alındı. Arınç, toplantıda sınır güvenliği için alınacak 'askeri önlemlerin' konuşulduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 10:39 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

7 Haziran seçimlerinin ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ilk kez toplanan kurula, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk de katıldı. 7.5 saat süren toplantıda, komutanlan ve MİT Müsteşarı Fidan Tel Abyad başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler ve alınan tedbirleri aktardı.



DİPLOMATİK SEFERBERLİK


Toplantıda, çatışmalar ve insan akınının sürdürülebilir bir durum olmadığı vurgulanırken diplomatik seferberlik kararı alındı. Bu kapsamda, Başbakan Davutoğlu'nun bizzat yürüteceği görüşmelerin yanı sıra, NATO, AB ve BM başta olmak üzere uluslararası koalisyonda yer alan ABD, Kanada, Japonya, Almanya, İtalya, İngiltere Dışişleri Bakanlarına mektup yazıldı. Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantıda her türlü tedbirin yanı sıra alınacak askeri tedbirlerin masaya yatırıldığını söyledi. Arınç şunları kaydetti:




DURUM ACİLİYET GÖSTERİYOR


“Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yi tehdit edecek oluşumlara izin vermemek gerektiğini baştan beri söylüyoruz. Ancak son gelişmeler maalesef farklı noktalarda Türkiye için aciliyet göstermeye başladı. Bu konuda özellikle harekat planları içerisinde Suriye'de cereyan eden olaylar üzerine Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak askeri tedbirler masaya yatırıldı. Türkiye, koalisyon güçlerinin DAEŞ hedeflerini bombalamasına muhalif değil. Kantonları bir araya getirecek bir formül üzerinde çalışma yapıldığının işaretlerini görüyoruz. Başbakanlığımız kendilerine gerekli ikazlarda bulunmuş ve dikkatlerini de çekmiştir."



Çözümü es geçtiler


Başbakan Yardımcısı Arınç, koalisyon senarlolarını da değerlendirdi. MHP lideri Bahçeli'nin ön koşullarını eleştiren Arınç, “Ben bununla olmam, şununla olmam anlayışı doğru bir anlayış değildir" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun koalisyon için ortaya koyduğu ilkelere de değinen Arınç şunları kaydetti: İstikrarı devam ettirecek bir koalisyon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında çok büyük bir eksiklik tespit ettim. Ana muhalefet partisi lideri bu kadar kapsamlı konuşma yapıp da çözüm süreciyle ilgili bir tek cümle sarf etmedi..."



Çiftçiye zam müjdesi


Bakanlar Kurulu, hububat müdahale alım fiyatlarını da belirledi. Arınç, Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale fiyatının 2015 yılı için ton başına 862 TL olduğunu bildirdi. 2013'te 720 TL olan rakamda yüzde 20'lik artış yaptıklarını müjdeleyen Arınç, ton başına 50 TL prim, mazot, gübre ve tohum desteği olan 127 TL de eklendiğinde, çiftçilerin 989 TL gelir elde etmiş olacağını vurguladı.



#7 Haziran seçimleri
#Türkiye suriye
#Hakan Fidan
9 yıl önce