|

Hakem Gelişim Sistemi (HAGESİS) nedir ve ne zaman kullanılacak?

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, Hakem Gelişim Sistemi'nin (HAGESİS) dünya futbolunda devrim yapacak nitelikte bir ilk olacağını ve yeni sezonda bu sistemi hayata geçireceklerini söyledi.

13:34 - 27/04/2020 Pazartesi
Güncelleme: 13:48 - 27/04/2020 Pazartesi
DHA
2020 yılı FIFA hakemlerinin kokartları takıldı.
2020 yılı FIFA hakemlerinin kokartları takıldı.

MHK Başkanı Zekeriya Alp'in kurduğu atletik performans birimi yeni sezonda devreye girecek. Süper Amatör liglerden itibaren Türkiye çapındaki 1880 hakemin cep telefonlarına yüklenecek bir aplikasyon olan HAGESiS'in (hakem gelişim sistemi) hakemlerin fizik, kondisyon, kural bilgisi, beslenme, yaşam tarzı ve sosyo-psikolojik takibini sağlayacak. Takımların özelliklerinin hakeme bildirileceği bu sistemde Hakem, atandığı maça göre idman bile yapacak. MHK Başkanı Zekeriya Alp'in bu konuda verdiği bilgilerin ana başlıkları şöyle:

Hakemler taktiksel olarak da hazırlanacak

Hakemin görevli olduğu maçta yer alan takımlara ait bilgiler ve görüntüler, otomatik olarak hakemlere gönderilecek. Takımların atak şekilleri, duran toplardaki davranışları, attıkları ve yedikleri goller, hakemi aldatmaya yakın oyuncuları, kazandıkları penaltılar gibi bilgiler hakemlere müsabaka öncesi gönderilecek. Böylelikle hakemler yönetecekleri müsabakaya 'taktiksel olarak' hazırlanacak.

Hakemlere yakın takip

Hakemler haftalık yemek menüsü seçecekler. Yapılan ölçümlerde beden yağ oranları hangi sınıfa giriyor ise HAGESiS düzenli olarak o kategoriye yüklenmiş olan beslenme planlarını ve haftalık menüleri her pazar hakemin aplikasyonuna gönderilecek. Hakemler bu menülerden birini seçecek ve hafta boyu bu şekilde beslenecek. Hakemlerin hangi sıcaklıkta antrenman yaptığını, çalışma saati uzunluğunu, kalp atım sayısı değişikliklerini otomatik olarak sisteme yükleyecek. Bu sayede hakemlerin hastalıklara yakalanma riski düşürülecek.

  • HAGESiS, meteoroloji raporu doğrultusundan 'soğuk ve rüzgarlı hava' tespiti yaparsa, hakeme 'Antrenmanda bere giy' uyarısı yapacak.

#HAGESİS
#Hakem Gelişim Sistemi
4 yıl önce