|

Haberi duyan bankaya koştu

Çipras, kreditörlerin talepleri için 5 Temmuz'da referanduma gideceklerini söyledi. Haberi duyan halk bankalara koştu. ATM'lerde para bitti. Birçok banka yarın kapılarını açamayacak.

Yeni Şafak
09:05 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 06:08 - 28/06/2015 Pazar
Diğer

Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler tıkanma noktasına gidince Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, olağanüstü topladığı Bakanlar Kurulu'ndan sonra yaptığı açıklamada, referandum kararı aldıklarını söyledi. Referandumun 5 Temmuz'da gerçekleştirileceğini belirten Çipras, bu konuda siyasi parti liderleri ve Avrupalı liderlerin de bilgilendirildiğini ifade etti. Çipras, Yunan halkının bu konuda baskı ve şantajlara maruz kalmadan özgür iradesiyle karar vermesi için, Avrupalı kurumlardan 30 Haziran'da sona eren Yunanistan'ın kalkınma programının bir süre daha uzatılmasını yazılı olarak talep edeceğini belirtti.



BAKANLARI ACİL TOPLADI


Kreditörlerin öne sürdüğü koşulların sonu gelmeyen kemer sıkma politikalarını kabul etmek anlamına geldiğini ifade eden Çipras, buna rağmen referandum sonucunun ne şekilde olursa olsun buna uyacağını bildirdi. Başbakan Çipras, dün Yunanistan'daki mali krizin görüşüldüğü Brüksel'de kreditörlerle uzlaşma sağlanamaması üzerine Atina'ya dönerek acilen bakanlar kurulunu toplamıştı. Yunanistan'ın 5 Temmuz'da yapacağı referandum ülkenin Euro'da kalıp kalmayacağına ilişkin bir test niteliği taşıyacak.



Bankalar yarın sabah açılmayabilir


Referandumdan nasıl bir karar çıkacağı henüz belli değil fakat hükümet yanlılarının 'hayır' oyu verecekleri kesin gibi... Halk ise panikte. İflastan korkar Yunan halkı, referandum kararını duyar duymaz bankalara koştu. Akşam'ın haberine göre, ülkede hizmet veren toplam 7 bin ATM'nin neredeyse yarısında para bitti. Ülkede bir günde çekilen paranın 1 milyar euronun üzerinde olduğu belirtilirken, konuyla ilgili bilgi veren finans kaynaklarına göre Merkez Bankası panik havasına müdahale etmez ve ek kaynak sağlamazsa, birçok banka pazartesi günü kapılarını açamayabilir.



Mevduat 11 yılın dibinde


Temerrüt riskinin artmasıyla Yunan bankalarının mevduatları 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yunanistan Merkez Bankası tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, mevduatların Mayıs sonu itibarıyla 3.8 milyar euro düşerek 129.9 milyar euroya gerilediği ifade edildi.



KREDİTÖRLER ATEŞ PÜSKÜRDÜ


Yunanistan'ın referandum kararına kreditörlerden ise tepki yağdı. Dün yapılan Eurogroup toplantısı öncesinde şu mesajlar verildi:


- Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble: Yunanistan görüşmeleri sonlandırmak istedi. Artık konuşacak bir şey yok. - IMF Başkanı Christine Lagarde: Bugüne kadar hep esnek davrandık. Yunanistan'da istikrar sağlanması için çalışmaya devam edeceğiz.


- Finlandiya Maliye Bakanı Alex Stubb: Referanduma gitmek anlaşmaya kapıyı kapatmak demektir. Yunanistan için öngörülen B planı artık A planı haline geldi.


- Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem: Gelecekteki görüşmelere kapıyı tamamen kapattılar. Bugün Yunanistan için gerçekten üzücü bir gün olarak tarihe geçecek.


#Yunanistan
#Aleksis Çipras
#Banka
9 yıl önce