|

'Pehlivanlar futbolculardan daha mı dayanıksız?'

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi ve Türkiye Güreş Federasyonu'nun ortaklığında düzenlenen 'Türkiye Yağlı Güreş Kurultayı' Asya Termal Otel'de gerçekleştirildi.

Yeni Şafak
11:45 - 25/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:53 - 25/01/2016 Pazartesi
IHA

Ata sporu yağlı güreşin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un yanı sıra federasyon yöneticileri, belediye başkanları, güreş ağaları, eski başpehlivanlar, başpehlivanlar, cazgırlar ve basın mensupları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Yağlı Güreş Koordinatörü Metin Başdemir, 2015 yılında 115 yağlı güreş turnuvası organize ettiklerini söyledi.



Balıkesir'de son iki yıldır güreş sporunun hareketlenip ve eski günlerine dönüş sinyali verdiğini belirten Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, “Balıkesir Türk güreş tarihinde iz bırakmış bir ildir. Hem yağlı güreşte hem minder güreşinde büyük işler yapmıştı. Daha iki yıl öncesine kadar Kurtdere güreşleri yapılamıyor duruma gelmişti. Balıkesir'de 1980'li yıllarda haftada üç güreş olurdu ama iki yıl öncesine kadar hiç güreş yapılmıyor durumdaydı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bu işe el attılar ve Balıkesir'deki güreşi yeniden ayağa kaldırdılar. Ben kendilerine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.



'Yağlı güreş 12 ay yapılmalı'

Balıkesir'de yağlı güreşleri marka haline getirmek için çalışacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise güreşlerin sadece dönemsel olarak değil 12 ay boyunca yapılması için ortak bir çalışma yapılması önerisinde bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak yağlı güreşlerin 12 ay boyunca yapılacağı altyapı ve tesisi yapmaya hazır olduklarını dile getiren Uğur, “Futbol 12 ay oynanıyor, karda da oynanıyor çamurda da oynanıyor. Peki bizim pehlivanlarımız futbolculardan daha mı dayanaksız, güreşemez mi? Biz Balıkesir'de yağlı güreşi minder güreşinde olduğu gibi 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak çalışmaları başlatıyoruz. Balıkesir'de inşallah 12 ay boyunca yağlı güreş olacak. Bunun zeminini hazırlayacağız. Nasıl bir salon yapmamız lazım. Yaptığımız alan yalnızca yağlı güreşe tahsis edilecek. Yağlı güreşin merkezi Balıkesir olacak, Kurtdere olacak. Geçen yıl başladığımız tribün çalışmalarına bu yılda devam edeceğiz. Bizim başpehlivanlara yakışır bir tesis olması lazım. Bu sporu dünyaya yaymalıyız. Balıkesir'deki tüm belediye başkanlarımızla birlikte ata sporumuzu ihya edeceğiz” ifadesini kullandı.


#Balıkesir
#Yağlı Güreş Kurultayı
#Karesi Belediyesi
8 yıl önce