|

Salladık ama yıkamadık

İngiltere'ye Harry Kane ve Jamie Vardy’nin golleriyle mağlup olan Türkiye'nin 13 maçlık yenilmezlik serisi de sona erdi. Milli Takım adına Hakan Çalhanoğlu'nun kaydettiği gol, İngiltere'ye tarihimizde attığım ilk gol olarak kayıtlara geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:25 - 22/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Fransa'da 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek EURO 2016'da mücadele edecek Türkiye, bu kapsamda en ciddi hazırlık maçında İngiltere'ye 2-1 mağlup oldu. Erken gelen golle geriye düşen ay-yıldızlılar, Hakan Çalhanoğlu'nun tarihi golüyle maça ortak olsa da, 83. dakikada Vardy İngiltere'ye galibiyeti getirdi. 13 maçlık yenilmezlik serisi sona eren Türkiye, İngiltere karşısındaki futboluyla EURO 2016 finalleri öncesi umut verdi. Karşılaşmaya hızlı başlayan İngiltere, henüz 3. dakikada Harry Kane'in golüyle 1-0 öne geçti. Golün öncesinde ofsayt tartışmaları yaşansa da hakem Deniz Aytekin, golün geçerli olduğu kararını verdi. Ancak daha sonra oyunda dengeyi kuran Türkiye, aradığı golü 14. dakikada buldu. Oğuzhan'ın başlattığı atakta topla buluşan Volkan Şen, bekletmeden pasını Hakan Çalhanoğlu'na verdi ve gurbetçi yıldız da skora yeniden dengeyi getirdi: 1-1. Bu gol, Türkiye'nin İngiltere'ye attığı ilk gol olarak tarihe geçti. İlk yarı 1-1'lik eşitlikle geçilirken ikinci yarıda Türkiye tempo yükseltti. Özellikle Hakan Çalhanoğlu, Volkan Şen ve Cenk Tosun'la etkili olan, pozisyonlar bulan ancak fırsatları gole çeviremeyen Türkiye, galibiyet golünü ararken ani gelişen İngiltere atağında Mehmet Topal, Vardy'yi düşürmesiyle hakem Deniz Aytekin penaltı noktasını gösterdi. 72. dakikada kazanılan penaltıda topun başına geçen İngiltere'de Harry Kane'in vuruşunda top direğe çarparak auta gitti. İlerleyen dakikalarda baskısını arttıran İngiltere, 83. dakikada İsmail Köybaşı ile kaleci Volkan Babacan'ın anlaşmazlığında topu önünde bulan Jamie Vardy İngiltere'ye galibiyeti getiren golü kaydetti: 2-1. Türkiye, EURO 2016 öncesi son hazırlık maçında Karadağ ile karşılaşacak. 29 Mayıs'taki mücadele Antalya'da oynanacak.



Tarihi golün sahibi Hakan Çalhanoğlu

Euro 2016'da çok şey beklediğimiz gurbetçi oyuncu, Türkiye'nin, İngiltere'ye karşı tarihindeki ilk golünü attı. Tarihe geçen gol için Hakan, "Ülkem ve kendi adıma çok mutluyum" diye konuştu.



Euro 2016'da çok şey beklediğimiz oyunculardan Hakan Çalhanoğlu, A Milli Futbol Takımımızın, İngiltere'ye karşı tarihindeki ilk golünü attı. A Milli Takım, İngiltere ile daha önce yaptığı 10 karşılaşmada 8 kez sahadan yenilgiyle ayrılırken, 2 de beraberlik alabildi. Türkiye, kalesinde 31 gol gördü; rakibine hiç gol atamadı. Bu kısır döngüye dün Hakan Çalhanoğlu son verdi. Özel maçta Manchester'da İngiltere ile karşı karşıya gelen ay-yıldızlıları 13. dakikadaki 1-1'lik eşitliğe taşıyan Hakan Çalhanoğlu, Türkiye'nin İngiltere'ye tarihindeki ilk golünü attı.



Ülkem adına çok mutluyum

Türkiye'nin İngiltere'ye karşı tarihteki ilk golünü atan Hakan Çalhanoğlu, yenilmelerine rağmen iyi bir futbol ortaya koyduklarını söyledi. Gol atarak tarihe geçtiği için de mutlu olduğunun altını çizen Bayer Leverkusenli gurbetçi futbolcu “Bu maçı kazanabilirdik. İlk 10 dakika girmekte zorlandık ama sonra oyunda dengeyi sağladık. Pozisyonlar bulduk ama değerlendiremedik. Gol attığım için hem kendim hem de ülkem adına çok mutluyum. Tarihe geçtiğime çok sevindim. Bu gol için takım arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta iyi bir ekibe karşı iyi bir maç çıkardık. Avrupa Şampiyonası'na aylardır çok iyi hazırlanıyoruz. Bizim için iyi bir prova ve iyi bir testti. İlk maçımızı kazanırsak Avrupa Şampiyonası'nda başarılı oluruz” dedi.



Kazanamadığımız için özür diliyorum

Türkiye Futbol Direktörü Terim, İngiltere maçında kazanmayı çok istediklerini belirterek, “Kazanmayı çok istiyordum. Kaybetmeden gitseydik çok daha mutlu olurdum” dedi.



Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, İngiltere maçının ardından yaptığı açıklamada “Kazanamadığımız için özür diliyorum” dedi. Tüm oyuncularını tebrik eden tecrübeli teknik adam, “İngiltere ile her yerde oynamak zor ama İngiltere'de oynamak daha zor. Bu mağlubiyeti burada bırakmalıyız. Eksiklerimize, sakatlarımıza ve yorgunluğumuza rağmen oyunu zaman zaman yüzde 50 yüzde 50 oynadık” diye konuştu. İngiltere'nin az gol yiyen bir takım olduğunun altını çizen Terim “İngiltere'nin elemelerde 10 maçta 3 gol yediğini düşünürsek girdiğimiz pozisyonlar önemli. Kazanmayı çok istiyordum. Kaybetmeden gitseydik çok daha mutlu olurdum. Türkiye'ye de güzel bir galibiyet vermiş olurduk. Sıralamada da yükselirdik” şeklinde konuştu. İngiltere'nin ofsayttan attığı ilk golle ilgili de konuşan Fatih Terim, her hakemin hata yapabileceğini belirterek, “Sevgili Deniz hoca güzel bir maç yönetti. Dünyanın her yerinde bu hatalar oluyor” dedi.



Hakem Aytekin ofsaytı görmedi

İngiltere karşısında Türkiye ofsayttan gol yedi. Maçın henüz 3. dakikasında Alli'nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan Kane vuruşunu yaptı ve topu ağlarımıza gönderdi. Bu pozisyonda Alli'nin pası verdiği an Kane'nin açık bir şekilde ofsaytta olduğu gözlerden kaçmadı. Maçın hakemi Türk asıllı Deniz Aytekin ve yardımcısı bu golde ofsaytı göremedi. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, bu bariz hatayı hakemlere maç esnasında ve teknolojiyi kullanarak gösterdi. Oyunun sakatlık nedeniyle durduğu dakikada dördüncü hakemin yanına giden Fatih Terim, ofsayt pozisyonunu cep telefonundan izletti.



13 maçlık seri bitti

Hazırlık maçında deplasmanda İngiltere'ye 2-1 yenilen Türkiye'nin rakibine karşı şanssızlığı sürüyor. A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) hazırlıkları kapsamında City of Manchester Stadı'nda İngiltere'ye 2-1 mağlup oldu. İngiltere'yle tarihinde 11. kez karşılaşan Türkiye'nin rakibine karşı kabusu devam etti. Bu 11 karşılaşmada 9. yenilgisini alan Türkiye, 1 sadece 2 kez berabere kaldı. Attığı bir gole karşılık kalesinde 33 gol gördü.Türkiye'nin 13 maçlık yenilmezlik serisi, İngiltere karşısında son buldu. Milliler, bu karşılaşmaya kadar çıktığı son 13 resmi ve özel maçta 10 galibiyet, 3 beraberlik almıştı. En son mağlubiyetini 12 Kasım 2014'te Brezilya'ya karşı yaşayan ay-yıldızlılar, 557 gün sonra yenilgiyle tanıştı.



Gol çizgisi teknolojisi ilk kez uygulandı

qTürkiye'nin İngiltere ile oynadığı hazırlık maçında iki federasyonun anlaşması sonucu ve FIFA'nın da onayıyla, gol çizgisi teknolojisi kullanıldı. UEFA'nın ilk olarak 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda kullanılmaya başlanan 'Gol çizgisi teknolojisi' Fransa'da 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek EURO 2016'da kullanılacak. Kural değişiklikleri arasında, ceza sahasındaki bariz gol pozisyonlarında yapılan faullerde, futbolcunun kırmızı yerine sarı kartla cezalandırılması, penaltı atışında kaleciyi yanıltan oyuncuya ve çizgiyi erken terk eden kaleciye sarı kart gösterilmesi, su molalarının zorunlu hale getirilmesi, başlama vuruşunun geriye doğru yapılması, maç başlamadan önce futbolculara kırmızı kart gösterilebilmesi ve bu şekilde oyun dışı kalan oyuncunun yerine bir başkasının geçmesi gibi yenilikler yer alıyor.



Caner topa girdi!

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, İngiltere ile yapılan özel maçta, Fenerbahçe'de kadro dışı bırakılan ve yaklaşık 1.5 aydır forma giymeyen Caner Erkin'i ilk 11'de sahaya sürerken, ileri uçta ise Cenk Tosun'a şans verdi. Kaleyi Volkan Babacan'a emanet eden deneyimli teknik adam, Fenerbahçe'de en son nisan ayında Torku Konyaspor maçında forma giyen ve sarı-lacivertli ekipte kadro dışı bırakılan Caner Erkin'e savunmanın solunda görev verdi.



Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Old Trafford Stadı'nda geçen hafta oynanması gereken Manchester United-Bournemouth maçının şüpheli paket nedeniyle ertelenmesinin de etkisiyle İngiltere-Türkiye maçı öncesinde stat çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Avrupa'nın en büyük 10 kilometrelik yarışı Manchester Maratonu'na da ev sahipliği yapan kentte, erken saatlerden itibaren atlı birlikler ve çok sayıda güvenlik ekibi, şehir merkezinde ve stat çevresinde herhangi bir olay yaşanmaması için hazır bulundu. Türkiye'ye İngiltere ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen taraftarlar destek verdi. Kale arkası tribünde kendilerine ayrılan bölümü dolduran Türk futbolsever, futbolculara tezahüratlarla destek oldu.



#İngiltere
#Türkiye
8 yıl önce