|

Çocuksu bir tat: İlk Oruç

Çocukluğumuzun iftarlarını anlamak için büyümemiz gerekti, şimdi çocuklarımızın iftar sevinçlerini hissetmek içinse, onların heyecanlı dünyalarına girmeliyiz.

Yeni Şafak
10:07 - 30/06/2014 lundi
Güncelleme: 17:21 - 30/06/2014 lundi
Yeni Şafak
 Çocuksu bir tat: İlk Oruç
Çocuksu bir tat: İlk Oruç

Akşam ezanına ilk kulak kesiliş, ibadette ilk aile ortaklığı, açlıkla ilk imtihan..


Sabrın varlığını kendisiyle keşfetme, yaşayarak öğrenme yolculuğu..



Bu yolculuğun her birimizde farklı yansımaları var. Nerdeyse tamamı mutluluk, heyecan ve büyülü dokunuşlardan oluşan bir yansıma.


Bu yüzden hâlâ tadı damaklarımızda. 


Bu yüzden 'ah o eski ramazanlar' serzenişlerimizdeki bitmek bilmeyen doyumsuzluğumuz.


Hepimizin 'eski ramazanlar'a dem vururuşunun temelinde, çocukluk günlerimizdeki coşku ve sevincin gurbetliği var aslında. Geçmiş ramazanlara iç geçirmek tam bir yetişkinlik refleksi, her bir harfinde ilk oruçlarımızın, çocukluk ramazanlarımızın tadını arayan...



Çocukluğumuzun iftarlarını anlamak için büyümemiz gerekti, şimdi çocuklarımızın iftar sevinçlerini hissetmek içinse, onların heyecanlı dünyalarına girmeliyiz.  


Dinin her emri, insan fıtratına ve kalb alemine uygunluk taşır, ve toplumsal bir sorumluluğa dayanan uygulamalar içerir. 


Ramazan da önce çocuğu-insanı, sonra da toplumun erdemlerini inşa eden muhteva bütünlüğüdür.



İnsan Mevsimi'nde Çocuk Ramazanı yazısında

Erol Erdoğan

, orucun çocuk fıtratına uygunluğunu şöyle anlatır;


"Sanırım ibadetler içinde en çocuksu olanı oruçtur. İçinde mistik unsur barındıran herşey; insanın doğal ve saf yönüne hitap etmesinden dolayı çocuksu bir damara sahiptir. Ancak, Ramazanın çocuksu damarı daha coşkuludur. Ramazanın gökkuşağı kadar zengin folklorik yönünü, toplumların kendi kültürleri oluşturmuş olsa da, oruç ibadetinin ve Ramazan ayının özünde böyle bir doğurucu yön vardır."


***


Hz. Peygamber, çocukların oruçlarına ayrı bir özen ve hassasiyet göstermiştir. Nebiler Nebisi'nin oruçlu olan çocuklarla Mescid-i Nebevi'de yakından ilgilenildiği, oyunlar oynadığı ve iftar vaktine kadar zorluk çekmemeleri için gayret gösterdiği ve teşvik ettiği bilinir. 



Ashab-ı Kiram'ın da özeni, Resulullah'ın çizgisindedir.


Hz. Ömer'in yolda karşılaştığı bir sarhoşa;


– "Yazıklar olsun sana! Bizim çocuklarımız bile oruç tutmaktadır"

(Buhârî, Savm, 47) demiştir.


 Hanım Sahabelerden Rubeyyi’ bint-i Muavviz'in:


 

“…Biz aşure orucu tutardık. Küçük çocuklarımıza da tuttururduk. Mescide gider çocuklara yünden oyuncaklar yapardık. Onlardan biri yiyecek için ağladığında bu oyuncağı ona verir ve iftar vaktine kadar beklemesini sağlardık.”

(Buhari, Savm, 47; Müslim, Siyam, 136) dediği rivayet edilir.



 ***



TEKNE ORUCU


Çocukluğun aceleciliğinin ıslahı yönünden 'oruç' hayli önemli bir öğretmendir. Fakat dayanma güçleri azdır ve özellikle uzun günlerde orucu tamamlamak çok zor olur. 


'Tekne Orucu' bu ibadeti sevdirmekte oldukça etkilidir. Çocukların oruca özendirilmesi ve kademeli olarak tam gün oruca alıştırılması yönüyle, İslâm kültüründe yer alan önemli geleneklerdendir. 


Çocukların, yetişkinlerin tuttuğu süreden daha kısa, ya da su molaları verilerek günü geçirmesi sağlanır. Sahura kaldırılarak da bu atmosferi baştan yakalamış olurlar.  


Kısa süreli bu oruçlar sayesinde, zorlu kısımlarını aşarak eğlenceli bir şekilde iftara hazırlanmış olur çocuk. Sadece bir gelenek değil, orucu sevdirmede önemli bir eğitim metodudur 'tekne orucu'.



RAMAZANI İSTİKBAL ALAYI


Eyüp Sabri Paşa'nın 'Mirat-ı Medine' isimli eserinde bu geleneğin gerçekleşmesi şu şekilde anlatılır:

"Medine-i Tahire çocukları eski zamanlarda her sene Şaban-i Şerif'in yirmi dokuzuncu günü çocuk oyunlarından olmak üzre bir meydanda toplanırlardı. Daha sonra içlerinden hitabeti kuvvetli sesi gür olanlardan üç kişiyi seçerek bunlardan birini şeyhülharem, birini kadı diğerini de emirülhac olarak tayin ederlerdi. Aynı gün akşam üzeri çocuklar hep beraber şehir surlarının dışına çıkarlar ve Ramazanı alıp şehre getirirlerdi. Bu oyuna Medine sakinleri arasında 'Çocuklarının Ramazanı İstikbal Alayı' denilir."


Osmanlı dönemi Medine'sine ait bu gelenek, bir bakıma çocukların Ramazan'ı karşılama törenidir.



ORUÇ SATIN ALMA


Eski geleneklerimizden biri olan 'oruç satın alma',  tıpkı 'tekne orucu' gibi orucu sevdirmeğe ve sabrı teşvike yöneliktir. 


Oruca niyetlenmiş olan çocuk, sevabının satın alan kişiye verileceğine inandırılarak, orucunu büyüklerine satar. Günün yarısında ya da iftar vaktinde orucu, oyuncak yahut sevdiği farklı birşey karşılığında bir aile büyüğü tarafından satın alınır. 


Çocuk, hem hep birlikte niyetlenmenin keyfiyetini, hem de bu emeğin karşılıksız kalmayacağı fikrine alıştırılır.



***



Hiç şüphesiz, din güzel ahlaktır. Ve manevi değerlerin temelini oluşturmakta önemli bir dönemeç olan ilk çocukluğun, ibadetleri teşvikindeki yerine geleneksel oyunlarla destek vermek gerekir.  



Feyza Bayındır / Ramazan.Yenisafak.com
#ilk oruç
#sahur sevinci
#feyza bayındır
#oruç satın alma
#tekne orucu
il y a 10 ans