|

100 milyon Volkswagen risk altında

Alman otomotiv markası Volkswagen'in araçlarında büyük bir güvenlik açığı keşfedildi. 1995 yılından bu yana üretilen Volkswagen'lerin kilit sisteminin basit bir yöntemle kırılabildiği açıklandı. Söz konusu tehlikeden etkilenmeyen sadece bir model var...

Yeni Şafak
08:00 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 06:59 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak
1995 yılından beri üretilen tüm Volkswagen'lerde güvenlik açığı tespit edildi.
1995 yılından beri üretilen tüm Volkswagen'lerde güvenlik açığı tespit edildi.

Son zamanların olaylı markası Volkswagen'in başı bir türlü sıkıntıdan kurtulmuyor. Geçtiğimiz yılın bu zamanlarında emisyon skandalı ortaya çıkan Alman otomotiv devi, bu kez de güvenlik açığıyla gündeme geldi.



Hatırladığımız üzere Volkswagen'in, dizel motorlu otomobillerinin emisyon değerlerinde oynama yaptığı ortaya çıkmıştı. İlk olarak ABD'de gündeme gelen bu skandal, daha sonra tüm dünyaya yayılmış ve firma önemli değer kaybetmişti. Volkswagen'in, mağdur olan kullanıcılara tazminat ödemesi için başlatılan görüşmeler hala devam ediyor.





Alman otomotiv devinin başını ağrıtan yeni hadise ise güvenlik açığı. Üstelik bu açık öyle hafife alınacak cinsten de değil. Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, 1995'ten bu yana üretilen tüm Volkswagen marka araçların uzaktan kumanda ile hacklenebildiğini ve kapı kilitlerinin kolaylıkla

.



Araştırmacılar, tersine mühendislikle gizli bir Volkswagen bileşeni geliştirdi. Neredeyse VW grubuna ait tüm araçlarda ortak olan kriptografik bir değeri ortaya çıkaran ekip, bu değeri Volkswagen markalı araçların anahtarına kodladı. Üniversite araştırmacıları daha sonra 40 dolarlık bir bilgisayar donanımı, Arduino ve bir adet radyo sinyal alıcısıyla anahtardan yayılan sinyalleri yakabildiklerini keşfetti. Örneğin VW markalı bir araç sahibi aracın kapılarını açmak için düğmeye bastığında, 100 metreye kadar bu sinyaller yakalanabiliyor ve hackleniyor. 60 saniye süren işlem sonrasında hackerlar, bu kodu kullanarak aracı ele geçirebiliyor.



Tabii üniversite ekibi bu çalışmayı güvenlik amacıyla yapıyor. Yani hedefleri VW markalı araçları ele geçirmek değil. Lakin böyle bir açık olduğunun da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Hatta söz konusu güvenlik açığının VW tarafından da onaylandığı iddia edildi.



Diğer taraftan bu sistemin Golf 7'lerde işlemediği ortaya çıktı. 2013 yılında piyasaya sürülen Golf'ün son kasası, yeni bir kilitleme sistemiyle geldiği için bu sistemin bu modelde işlemediği açıklandı.



#Volkswagen
#Güvenlik Açığı
#Golf 7
8 yıl önce