|

1.5 milyar ışık yılı öteden gelen radyo sinyalleri tespit edildi

Uzayın derinliklerinden gelen ve tekrar eden bir radyo sinyali tespit edildi. Bilim insanları kaynağı belirsiz radyo dalgasıyla ikinci defa karşılaştı. Galaksinin 1.5 milyar ışık yılı ötesinden gelen radyo dalgası bilim dünyasında heyecana sebep oldu.

Yeni Şafak
12:18 - 10/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 12:52 - 10/01/2019 Perşembe
Diğer
Radyo sinyallerinin galaksimizin 1.5 milyar ışık yılı ötesinden geldiği belirtildi.
Radyo sinyallerinin galaksimizin 1.5 milyar ışık yılı ötesinden geldiği belirtildi.

Kanada’da yer alan British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, CHIME (Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi) isimli interferometrik radyo teleskobu ile galaksinin 1,5 milyar ışık yılı ötesinden gelen 13 hızlı radyo dalgası patlaması tespit ettiklerini açıkladı.

Kaynağı belirsiz radyo dalgası patlamalarının yalnızca birinin tekrarladığının belirtildiği açıklama gök bilimi dünyasında heyecan yaratırken, bilim tarihinde bu güne kadar keşfedilen tekrarlı hızlı radyo dalgası patlaması sayısı ikiye yükseldi.

British Columbia Üniversitesi’nde araştırmacı olan Ingrid Stairs, şu ana kadar keşfedilen 60 hızlı radyo dalgası patlamalarından yalnızca birinin 6 kez tekrarladığını ve tekrarlı sinyalin aynı yerden gelebileceğini bilindiğini vurgulayarak yaptıkları keşfin önemiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Hızlı radyo patlamaları yalnızca milisaniye sürüyor ve Güneş'in haftalarca verdiği enerjiye eşdeğer enerjiyi 1 saniyenin daha da altında bir sürede açığa çıkarıyor. Şu ana kadar, yalnızca bir tane tekrar eden FRB biliniyordu, diğer seçeneklerin de olduğunu bilmek uzayda daha fazlasının olabileceğini gösteriyor. Çalışmak için ne kadar tekrarlayıcı kaynak bulundukça kozmik bulmaca da o kadar çok anlaşılabilir."

#Bilim
#uzay
#radyo sinyali
5 yıl önce