|

Ağ tarafsızlığı kararının sonuçları ne olacak?

ABD’de Federal İletişim Komisyonu (FCC), internet tarihinin en çok tartışılacak kararını aldı. Ağ tarafsızlığı ilkesinin kaldırılması ‘iki sınıflı bir internet’ oluşturacağı yönünde eleştiriler bulunuyor. İşte ağ tarafsızlığı kararının en önemli noktaları.

Yeni Şafak
16:32 - 18/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:41 - 18/12/2017 Pazartesi
Başkan Barack Obama yönetimi tarafından 2015'te hayata geçirilen "ağ tarafsızlığı" kuralının iptali 2'ye karşı 3 oyla kabul edildi.
Başkan Barack Obama yönetimi tarafından 2015'te hayata geçirilen "ağ tarafsızlığı" kuralının iptali 2'ye karşı 3 oyla kabul edildi.

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) internet hizmeti sunan şirketlere yönelik "ağ tarafsızlığı" (net neutrality) zorunluluğunu iptal etti. FCC'nin Washington'daki merkezinde yapılan kritik oylamada, eski Başkan Barack Obama yönetimi tarafından 2015'te hayata geçirilen "ağ tarafsızlığı" kuralının iptali 2'ye karşı 3 oyla kabul edildi.

Amerikalı tüketicilerin tüm internet sitelerine, internet sağlayıcıları veya federal hükümetin herhangi bir müdahalesi olmadan özgürce ulaşabilmesini sağlayan "ağ tarafsızlığı"nın kaldırılması ülkede büyük tartışma yarattı.

'Tüketiciler korunmaya, internet gelişmeye devam edecek'

ABD Başkanı Donald Trump tarafından atanan FCC Başkanı Ajit Pai ise oylama öncesinde yaptığı açıklamada, ağ tarafsızlığı düzenlemesinin "gereksiz bir regülasyon" olduğunu belirterek, iptal edilmesi gerektiğini savundu.

ABD'nin en büyük iletişim şirketlerinden Verizon'ın eski üst yöneticisi Pai, ağ tarafsızlığının kaldırılmasının internetin daha serbest olmasını sağlayacağını ifade ederek, "Dünya sona ermiyor. Tüketiciler korunmaya, internet gelişmeye devam edecek." dedi.

İki grup öne çıkıyor

Ağ tarafsızlığı konusunda eleştiri getirenler arasında iki grup öne çıkıyor. Bir yandan tüketiciler için internetteki tüm verilerin eşit hızda ve eşit şartlarda erişilebilir olması, örneğin video veya müziğe erişmek için ayrıca bir ücret ödenmemesi önem taşıyor. Öte yandan internette içerik sunan birçok işletme, bu içeriklerin kullanıcıya ulaştırılması için internet sağlayıcılarının ayrı ücret talep etmemesini istiyor.

Ağ tarafsızlığının yandaşları internette iki farklı hızın söz konusu olabileceği uyarısında bulunuyor ve hızlı kanalların zenginlere, nispeten daha yavaş kanalların ise geri kalan kesime hizmet vereceği uyarısında bulunuyor. Dile getirilen diğer bir eleştiri ise internet sağlayıcılarının bazı içerikleri bilinçli olarak frenleme ihtimali olduğunu belirtiyor.

'İnternet işleyişinde değişiklik olmayacak'

FCC'nin kararına rağmen, ABD'deki büyük internet sağlayıcılarının tutumu tam olarak kesinlik kazanmadı. Uzmanlar, internet sağlayıcılarının veri akışında farklı ücretler karşılığında farklı hızlar sunarsa, tüketiciler ve aktivistlerden bir protesto dalgası gelebileceğini, hatta işletmelerin hukuki sorunlarla karşılaşabileceğini belirtiyor. AT&T, Comcast ve Verizon gibi önde gelen geniş bant internet sağlayıcıları bugüne kadar yaptıkları tüm açıklamalarda, internetin işleyişi konusunda hiçbir değişiklik öngörmediklerini vurguluyor. Ayrıca yeni teknolojilere daha rahat yatırım yapabileceklerini kaydediyor.

#Ağ tarafsızlığı
#internet
#ABD
6 yıl önce