|

Akıllı telefonlara dudak okuma teknolojisi geliyor

Akıllı cihazların güvenliğini sağlamak için geliştirilen biyoloji şifreleme sistemlerine uzmanlar tarafından bir sistem daha ekleniyor. Kullanıcıların oldukça ilgisini çeken parmak izi okuyucu ve retina okuyucu sistemin ardından şimdide dudak okuma sistemi akıllı cihaz kullanıcıları ile buluşacak.

Yeni Şafak
10:34 - 9/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:13 - 9/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Akıllı cihazlara dudak okuma sistemi geliyor.
Akıllı cihazlara dudak okuma sistemi geliyor.

Akıllı yaygınlaşması ve gelişmesi ile birlikte insanlar tüm kişisel ve güvenlik bilgilerini mobil cihazlarda bulundurmaya başladı. Akabinde oluşan güvenlik açığı kullanıcıların güvenliğini tehdit eder hale gelmeye başladı. Bu yüzden mobil cihaz üreten teknoloji devleri önce şifreli kilit sistemi ile kullnıcıları buluşturdu. Bu sistemi aşmayı başaran kötü niyetli insanlara engel olmak için üreticiler parmak izi okuyucu ile kullanıcıları tanıştırdı. Biyolojik güvenlik sisteminin başarılı olduğunu gören firmalar, biyolojik güvenlik konusunun üzerine düşmeye başladı.




Söz konusu biyolojik güvenlik teknolojisinin gelişmesi ile birlikte son yıllarda ortaya çıkan ve kullanıcıların oldukça ilgisini çeken parmak izi okuyucu ve retina okuyucu sistemleri geliştirdi. Bildiğiniz gibi her insanda farklılık gösteren bu bölgeler kullanıcılara birer giriş şifresi olacak şekilde tasarlandı. Şimdi ise teknoloji devleri bu sisteme bir yenisini daha ekliyor.




Yeni geliştirilen biyolojik güvenlik kilidi yine her bireye özel farklılık gösteren bir uzuv üzerine kurulmuş bir sistem. Bu yeni sistemde kullanıcılar artık dudaklarını kullanacak. Söz konusu sistemi kullanıcıların dudak hareketlerini algılayacak. Yani kullanıcı kamera vasıtası ile mobil cihazına tanımladığı bir kelimeyi söyleyerek kaydedecek. Sonrasında cihaz bu dudak hareketlerini tarayarak sizin kimliğinizi tespit edecek.




Bildiğiniz gibi her insanın kendine özgü bir konuşma tarzı, dil hareketi ve ses tonu bulunuyor. Bu sistem bu verileri algılayarak cihazınızın güvenliğini sağlıyor.



Yakın zamanda mobil cihazlara getirilmesi planlanan bu biyolojik güvenlik sistemi, kullanıcıların cihaz güvenliğini bir tık öteye geçirmeyi hedefliyor. Açık olarak ilk akla gelen kaydedilmiş video ile cihazı açmayı düşünen kötü niyetli kişilerin planlarını da suya düşürüyor. Çünkü sistem kaydedilmiş bir video ile kandırılamıyor.





#Parmak izi
#Dudak okuma
#Retina okuma
#Biyolojik güvenlik
7 yıl önce