|

AM-RB 001: Hiper otomobillerin kralı!

Red Bull Formula 1 ekibiyle anlaşan Aston Martin, gelmiş geçmiş en hızlı hiper otomobili üretecek.

Yeni Şafak ve
11:42 - 18/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Dünyaca ünlü spor otomobil üreticisi Aston Martin, enerji içeceği firması Red Bull ile bir proje için güçlerini birleştiriyor.



Kısaca iki firmaya da değinecek olursak; Aston Martin, 1913 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da kurulan bir otomobil firması. Spor otomobilleriyle ve özellikle James Bond için ürettiği özel serilerle biliniyor. Diğer yandan Red Bull'un, motor sporlara oldukça önem verdiğini ve sponsorluk anlaşmaları yaptığını görüyoruz. Red Bull Racing ismi altında özellikle Formula 1'de büyük başarı sağladılar. Ekip, 2010'dan 2014'e kadar 4 sene üst üste F1 sezonunu kazanarak (Sebastian Vettel) büyük başarıya imza attı.





Red Bull F1 takımının 2016 sezonunda Aston Martin logosu taşıyacağını geçtiğimiz aylarda öğrenmiştik (2015'te ana sponros Infiniti'ydi). Birlikteliğin temelleri bu anlaşmayla atılmıştı. Lakin bu anlaşmanın ardında çok daha gizli yürütülen bir projenin olduğu ortaya çıktı. İki dev firma, dünyanın en hızlı hiper otomobilini üretmek için



AM-RB 001 ismi verilen proje çerçevesinde üretilecek araç, F1 araçlarının performansı ile Aston Martin'in kalitesini ve tasarımını buluşturacak. Nebula Projesi olarak da adlandırılan ortaklık sonucunda, 0-100 km/s performansı yaklaşık 2 saniye olan, maksimum hızı 420 km/s olan bir araç üretilecek. Performansıyla

da geride bırakması planlanan aracın Nürburgring pisti tur rekorunu da kırması bekleniyor. Pistin hali hazırda rekortmeni, geçtiğimiz aylarda üretimi durdurulan

.





Otomobil üreticileri, iddialı oldukları yeni araçlarını tanıtırken genellikle 'yolların en hızlısı' ifadesini kullanıyor. Lakin Red Bull Racing ve Aston Martin yetkilileri, “F1 performanslı cadde arabası" üreteceklerini iddia ediyor.



Aston Martin'in bu ortaklığa neden kalkıştığı araştırdığımızda ise, son yıllarda İngiliz firmasının rakiplerinin gerisinde kaldığını görüyoruz. Bir ara 'Aston Martin batıyor' gibi spekülasyonlar da yapılmıştı. Alman rakiplerine baktığımız vakit Mercedes'in AMG, BMW'nin ise Alpina ismi altında yüksek performanslı araçlar ürettiğini görüyoruz. Volkswagen'in ise yan firmaya ihtiyacı yok, zira Bugatti kendi bünyesinde.



Tabii ki AM-RB 001, şimdilik bir projeden ibaret. Tıpkı geçtiğimiz ay duyurulan Aston Martin,

gibi. Bugatti Chiron gibi otomobillerle kıyaslama yapılıyor ancak daha ne ismi ne de cismi belli değil. Konsept olarak üretildikten sonra kıyaslama yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.





#aston martin
#red bull racing
#AM-RB 001
#leeco
#bugatti chiron
#Sebastian Vettel
#formula 1
8 yıl önce