|

Amerika'da lise öğrencisi iOS’u hackledi, ülkeyi karıştırdı

Amerika'nın Arizona eyaletinde yaşayan Hint kökenli Amerikalı lise öğrencisi, Apple şirketine ait işletim sistemi iOS'da bir açık bularak hackledi. Olay sonrası ülkenin acil servis sistemi 911 bir süre kitlendi.

Yeni Şafak
13:55 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 10:57 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Hint kökenli bir Amerikalı olan 18 yaşındaki

Meetkumar Hiteshbhai Desai

adlı lise öğrencisi, Apple işletim sisteminde yer alan bir açık keşfetti. Bu açığı herkese duyurmak ve Apple şirketinden ödül almak isterken, istemediği işler başına geldi. Desai, yazdığı birkaç satır kodla birlikte iOS'un açığını kullanarak kendi uygulamasını bütün iPhone telefonlarına yükledi ve aktif hale getirdi. Bu uygulama ve yazdığı kodlar yardımıyla bütün iPhone cihazlarını kontrolü altına alan öğrenci Apple'ın bu açığını hem sosyal medya hesaplarından yazarak hem de Youtube üzerinden video çekerek herkese duyurdu. Meet'in düşüncesine göre böylelikle teknoloji devi Apple'da bu açıktan haberdar olacak ve bu açığı bulduğu için kendisine para ödülü verecekti. Ama Desai istemeden de olsa iPhone cihazlarına yerleştirdiği uygulamaya kötü amaçlı bir kod satırı eklemişti.








Açığı tanıtmak için video çekerken uygulamasını çalıştıran Desai, arka planda yer alan kötü amaçlı kod satırının bütün iPhone cihazlarına yayılmasına ve milyonlarca insanın telefonlarının Amerika'nın acil servis numarası olan 911'i aramasına neden oldu.

Bu durum sonucunda ülkenin acil servis sistemi tamamen çöktü ve bir süre kullanılamaz hale geldi. Yaptığı hatanın farkına varan Meet, uygulamayı kapatarak yaşanan karışıklığa son verdi. FBI tarafından tutuklanan liseli genç yaptığı açıklamada, ''

Asla bu denli büyük zarar vermek istemedim. Yanlışlıkla zararlı kodu çalıştırmışım, haberim yoktu. Herkesten özür diliyorum. Sadece açığı ifşa ederek Apple'dan para kazanmak istedim bu kadar.

'' İfadelerini kullandı. Meet'in bu hatası 3 ayrı suçtan mahkemeye çıkmasına neden oldu. 18 yaşındaki lise öğrencisinin alacağı ceza henüz belli değil. Bu arada teknoloji devi Apple'den henüz resmi bir açıklama da gelmemişti. Açığın kısa bir süre içerisinde kapanması bekleniyor.


#Meetkumar Hiteshbhai Desai
#Apple
#iOS Hackendi
#iOS Hack
7 yıl önce