|

Apple 5G destekli iPhone'u geç piyasaya sürecek

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 5G destekli ilk iPhone’u 2020 yılında piyasaya süreceğini açıkladı. Intel’in geliştirdiği 5G modem, saniyede 5 gigabyte indirme hızına sahip olacak.

Yeni Şafak
11:30 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:38 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Eylül'de tanıtılan iPhone XS modelinin 5G desteğiyle geleceği yönündeki söylentiler gerçekleşmedi.
Eylül'de tanıtılan iPhone XS modelinin 5G desteğiyle geleceği yönündeki söylentiler gerçekleşmedi.

Önümüzdeki yıl dünya genelinde bazı GSM operatörleri 5G’yi test etmeye başlayacak. Bu testlerin yapılabilmesi için tabi ki 5G destekli telefonlar da gerekiyor. Bu nedenle özellikle Çinli akıllı telefon üreticileri 5G destekli cihazlarını tanıtmaya başladı.

Apple, ilk 5G’li telefonunu 2019’da değil, 2020’de piyasaya sürecek. Böylece iPhone’lar ilk 5G testlerinde kullanılamayacak.


  • Bunun nedenlerinden birisi Apple’ın Qualcomm ile yaşadığı sorunlar olarak biliniyor. Bildiğiniz gibi iki teknoloji devi arasında bir süredir patent davaları yaşanıyor ve Apple, mobil modem konusunda Intel’e sırtını yaslamış durumda. Ancak Intel’in 5G çalışmalarında durumunun çok iyi olduğu söylenemez. Özellikle 5G’nin kullanıldığı spektrumlarda Intel’in mobil modemleri çok iyi sonuç veremiyor. Rapora göre Intel bu sorunları zamanla aşacak.

Avustralya’da 5G hizmeti başladı

Akıllı telefonlardaki internet hızını ciddi bir oranda artıracak olan 5G teknolojisi hizmet vermeye başladı. Halka açık ilk 5G şebekesi Avustralya'da hizmete başladı.

Avustralya’nın en büyük telekom şirketi olan Telstra bugün, ülkenin kuzeydoğu eyaleti olan Queensland’din Gold Coast isimli kentinde dünyanın ilk 5G sinyalini halka açtı. Akıllı telefonlardaki internet hızını ciddi bir oranda artıracak olan 5G teknolojisine geçecek ilk 3 şehir geçtiğimiz hafta belli olmuştu.

Dünyanın en büyük operatörlerinden olan AT&T, ABD’nin 3 kenti için çalışmaların tamamlandığını duyurmuştu. Söz konusu şehirlerden ikisi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Dallas ve Waco iken, diğeri Atlanta eyaletinin merkezi olan Georgia metropolü olacak.

  • Öte yandan diğer üreticiler Qualcomm’un X50 modemiyle yola çıkmaya neredeyse hazır. Hatta 2018 bitiminden önce 5G destekli telefonlar görmeye başladık. Elbette bunu kullanabilecek kişi sayısı uzun bir süre çok kısıtlı kalacak. 5. nesil iletişim teknolojisini dünya çapında görebilmek için hala beklememiz gerekiyor.
#Apple
#5G
#iPhone
5 yıl önce