|

Apple’ın kurulmasını sağlayan cihaz ‘blue box’ açık artırmada

Apple'ı kurmak için Steve Jobs ve Steve Wozniak'a sermaye sağlayan 'blue box' cihazının ilk kopyası satışa çıkıyor. Wozniak tarafından tasarlanan ve Jobs tarafından üniversite öğrencilerine pazarlanan cihaz, bedava telefon görüşmesi sağlıyordu.

Yeni Şafak
12:12 - 4/12/2017 الإثنين
Güncelleme: 13:02 - 4/12/2017 الإثنين
Yeni Şafak
Steve Jobs ve Steve Wozniak, ilk bilgisayarları Apple 1'i tasarlarken...
Steve Jobs ve Steve Wozniak, ilk bilgisayarları Apple 1'i tasarlarken...

ABD’li teknoloji devi Apple, sadece teknoloji sektöründe değil, tüm alanda dünyanın en değerli şirketi konumunda bulunuyor. Elbette bu serüven büyük zorluklarla başladı. Örneğin şirketin kurucusu Steve Jobs ve Steve Wozniak, bu işe kalkıştığında ceplerinde sermayeleri dahi yoktu. Sermaye oluşturabilmek için ise ‘blue box’ adı verilen bir cihaz geliştirdiler.

1972 yılında, yani tam 45 yıl önce geliştirilen bu cihaz, o dönem için devrim niteliği taşıyordu. Zira telefon kullanımı pahalıydı ve bu ufak cihaz, basit bir hackleme yöntemiyle uluslararası ücretsiz iletişim sağlıyordu.


Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere, cihazın hem tasarımı hem de işlevi oldukça basit. Sadece bir tuş takımı, kablo ve kulaklıktan oluşan blue box, telefon şirketlerinin santralini aldatarak istenen
olarak gerçekleştiriyordu.

Cihazı Steve Wozniak geliştirdi fakat fırsatı her zaman olduğu gibi Steve Jobs değerlendirdi. Apple’ın kurucusu bu cihazı üniversite öğrencilerine pazarladı ve kendilerine sermaye oluşturdu. Jobs ve Wozniak buradan elde ettikleri gelirle 4 yıl sonra ilk bilgisayarları Apple 1’i üretti.

Girişimci ikili toplamda 40 ila 100 arasında blue box üretti. İşte bu üretilen cihazların ilki açık artırmada satışa çıkıyor. Üretilen ilk blue box için 67,400 dolar (yaklaşık 265 bin TL) isteniyor. New York’ta gerçekleşecek açık artırmada yetkili kişilerden Darren Sutherland cihazla alakalı şu açıklamada bulundu:

  • Bu blue box, bilim ve teknoloji tarihindeki en önemli işbirliklerinden birinin başlangıcına işaret ediyor. Bu cihaz sayesinde kurulan Apple, hayatımızın gidişatını değiştirdi.
#Apple
#Blue Box
#Steve Jobs
#Steve Wozniak
٪d سنوات قبل