|

Avrupa Parlementosu dünya genelinde interneti sansürlemeye hazırlanıyor

Avrupa Parlamentosu’nun dünya genelindeki kullanıcıları etkileyecek internet sansürü kararı için son adımlar atılıyor. Kararın yürürlüğe girmesi halinde internet sitelerinde yapılan paylaşımlar birçok karışıklığa sebep olacağa benziyor.

Yeni Şafak
11:48 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 14:01 - 12/10/2018 Cuma
Avrupa Parlamentosu, yakın bir zamanda Netflix gibi servislere yüzde 30 yerli içerik şartı getirmişti.
Avrupa Parlamentosu, yakın bir zamanda Netflix gibi servislere yüzde 30 yerli içerik şartı getirmişti.

İnternette paylaşılan içeriklere uygulanan sansür, genel olarak içerik üreticilerin haklarını korumak için yapılıyor. Bu amaçla yapılan sansürler etik açıdan gerekli olabilir ancak Avrupa Parlamentosu’ndan çıkacak kararın etkileri internet için yıkıcı olacağa benziyor. Hatta internet sayfalarının denetimlerini artırmak için sürekli olarak yeni kararlar duyuruyorlar. Geçtiğimiz günlerde Netflix gibi servislere Parlamento tarafından yüzde 30 oranında yerel içerik zorunluluğu getirildi.

Avrupa Birliği'ne özel kısıtlamalar dünya genelini etkileyecek

Log’un haberine göre kararla birlikte hakları korunacak materyallerin toplanacağı bir veri tabanı üzerinde çalışıyor. Bu şekilde eğer internette paylaştığınız içerik veri tabanındaki materyallerle eşleşirse içeriğiniz sansürleniyor. Bu yükümlülük '13. madde' gereği sadece AB sınırları içindeki kullanıcıları etkiliyor. Ancak çevrimiçi servisler küresel olarak çalıştığı için bu durum aynı anda dünya genelindeki kullanıcıları da ilgilendiriyor.

  • Örneğin sosyal medya hesabınızdan paylaştığınız bir caps başkası tarafından kaydedildiyse, Avrupa’daki IP adreslerinde sansürlenecek. Dünyanın geri kalanında görünüp sadece Avrupa’da sansürlenmiş bir içerik garip bir durum oluşturacağı için, sosyal medya platformları bu içerikleri tümden kaldıracaktır.

Ocak 2019'da belli olacak

Büyük karışıklıklara yol açacak olan kararda dikkat çeken bir diğer noktaysa, veri tabanına isteyen herkesin görsel materyal yükleyebilmesi oldu. Avrupa Parlamentosu’nun bu kararları tabi ki daha onaylanmadı. Ancak Ocak 2019’da kabul edilirse özellikle sosyal medya platformları başta olmak üzere tüm internet kullanıcılarının başı ağrıyacağa benziyor.

#Avrupa Parlamentosu
#İnternet
#sansür
5 yıl önce