|

Bilim insanlarından çevre dostu buluş: Mantardan yumurta akı ürettiler

Helsinki Üniversitesi ile Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir araştırma sonucunda mantardan yumurta akı üretildi. Yumurta akı üretiminin yoğun tavuk yetiştiriciliğine alternatif olması hedefleniyor. Yeni yöntem, geleneksel yönteme göre daha çevre dostu.

10:27 - 11/01/2022 Salı
Güncelleme: 10:53 - 11/01/2022 Salı
Diğer
Arşiv
Arşiv
Gıda sektöründe oldukça fazla kullanılan bir ürün olan yumurta beyazı tozunun çevreye daha az zarar vererek bir muadili üretildi. Muadil ürünün üretilmesinde temel olarak
yumurta beyazındaki proteine
odaklanıldı. Trichoderma reesei adlı mantar türü kullanılarak yumurta beyazında bulunan en önemli protein olan ovalbumin üretildi.

Yeni ürün, daha çevre dostu olmakla beraber aynı zamanda hayvansal bir içeriğe sahip olmadığı için veganlar için de tercih edilebilir bir seçenek olacak.


Tavuk yumurtası beyazının tozu içerdiği yüksek protein sayesinde gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan bir bileşen haline geldi. Her geçen günle beraber artan yumurta proteini tüketimi, 2020 yılında
yaklaşık 1.6 milyon tona
ulaştı. Artan talebin karşılanması için çok daha fazla tavuk çiftlikleri kurulması gerekiyorken bu da
daha fazla su tüketimi
, biyolojik çeşitliliğin azalması ve
ormansızlaşmaya
varan birçok çevresel etkiye sebep oluyor.
Elde edilen ürün, yumurta beyazıyla benzer sonuçlar sergiledi. Yüksek köpürme ve mevcut halini daha uzun süre koruyabilme gibi özelliklere sahip olması, yumurta beyazının çırpılmış haline kıyasla daha iyi neticeler elde edilmesini sağladı. Günümüzde evlerde ve restoranlarda yumurta akı yerine pişmiş nohuttan elde edilen aquafaba kullanılıyor.


#Bilim
#Trichoderma reesei
2 yıl önce