|

Dar alanda 'sürücüsüz' parklaşmalar!

Sürücüsüz sürüşte yeni bir eşik daha aşılıyor!

Yeni Şafak ve
17:12 - 15/02/2016 Monday
Yeni Şafak

2006'da Roadster modeliyle otomobil sektörüne giren ve ürettiği elektrikli otomobillerle gündem oluşturmayı başaran Tesla Motors, yeni hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan

'ün tanıtımına hazırlanan Tesla, diğer yandan otonom yani sürücüsüz otomobil üzerinde çalışmalarına devam ediyor.



  • Tesla Motors:
  • 2003 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ünlü girişimci Elon Musk önderliğinde kurulan Tesla, icraatlarıyla kısa süre içinde büyük yankı uyandırdı. Piyasaya Roadster modeliyle giren, ardından Model S ve Model X ile büyük ses getiren Tesla, 2017'de yeni nesil batarya kullanacağı Model 3'ü piyasaya sürmeyi hedefliyor. Şirket CEO'su Elon Musk'ın, Tesla'nın kullandığı elektrikli otomobil patentlerini ücretsiz olarak otomobil üreticilerine sunması da firmanın sempatik hale gelmesinde önemli bir faktör.



Evet, şimdi haberimizin detaylarına geçelim. Geçtiğimiz ay Tesla'nın yeni araçlarında kullanmayı planladığı 'summon' özelliğini

Summon, otomatik park ve otomatik garaj giriş-çıkış özelliklerini destekliyor. Örneğin bazı durumlarda park yeri o kadar dar oluyor ki, aracı park ettikten sonra otomobilden inmek imkansız oluyor. İşte bu özellik sayesinde müsait bir yerde araçtan iniyoruz ve otomobil kendi kendine park ediyor.



Aşağıdaki video ile summon özelliğini daha iyi anlayalım:




Gördüğümüz gibi akıllı saate yüklenen uygulama sayesinde sürücü otomobile erişiyor ve buradan verilen komutla araç kendi kendine çalışıp garajdan çıkıyor. Garajdan çıktıktan sonra ise sürücünün gelmesini bekliyor.



Lakin sürücüyü oldukça rahatlatacak gibi görünen bu özelliğin ilk sonuçları Tesla mühendislerini memnun etmedi. Zira araç önündeki ve arkasındaki nesneleri tanımlamakta güçlük çekti ve önüne bir engel çıksa dahi ilerlemeye devam etti ki bu da maddi hasara yol açtı.





Yukarıdaki videoda gördüğümüz üzere önüne çanta ve bisiklet konulan araç ilerlemeye devam ediyor. İşte Tesla mühendisleri bu soruna el attı ve güvenlik önlemlerini

Bu doğrultuda sensörler iyileştirildi. Ayrıca sürücü kumandayı düşürürse veya sürücünün akıllı telefonla parmak bağlantısı koparsa, araç kendini durduracak şekilde ayarlandı.



Tesla'nın park etmeyi kolaylaştıracak bu summon teknolojisini, ilerleyen yıllarda daha da geliştirilerek sürücüsüz otomobil üretiminde kullanması bekleniyor. Yani bu demek oluyor ki; summon, sürücüsüz otomobile giden yolda önemli bir basamak.



Dar alanda park denilince

'in şahin kanat kapısını es geçmek olmaz. Zira, havaya doğru esnek formda açılan kapılar sayesinde, çok az bir aralık olsa bile rahatlıkla araca binebiliyoruz.






#tesla
#model x
#model s
#model 3
#summon
#elon musk
#otonom
#sürücüsüz otomobil
8 years ago