|

Drone'lar yönünü eşek arıları ile buluyor!

Eşek arılarının yön bulma dürtüsü, drone'lara entegre edilirse...

Yeni Şafak ve
19:18 - 16/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Hayvanlar aleminde birbirinden farklı özelliklere sahip milyonlarca hayvan ve böcek türü var. Bu milyonlarca hayvan/böcek arasında

eşek arılarının

da ayrı bir yeri var. Ülkemizde genellikle Sarıca alt ailesine ait türlerinin yaşadığı bu arılar, bildiğimiz bal arılarının aksine bal üretmiyor. Ayrıca etçil olan bu arıların zehirli iğnesi bulunuyor ve iğnesini insan vücuduna batırdığı vakit ciddi ağrılara neden oluyor, bazı bünyelerde ise ağır alerjik tepkilere yol açıyor.



Evet, eşek arıları için kısaca bunları söyleyebiliriz. Eşek arısının bu özellikleri yaygın olarak biliniyor ancak

Ulusal Avustralya Üniversitesi

araştırmacıları, bu arının farklı özelliklerini, farklı alanlarda kullanmanın yollarını

Hedef, eşek arılarının yön bulma özelliğini

drone'lara

entegre etmek.



Araştırmalara göre, eşek arılarının esrarengiz bir şekilde yuvalarının yolunu bulma özelliğine sahip oldukları ortaya çıkmış. Bildiğimiz gibi drone'lar yönlerini bulabilmek için yüksek çözünürlüklü kamera, GPS ve sensörlere ihtiyaç duyuyor. Eşek arıları ise bunu sadece gözleri sayesinde yapıyor.



İşte arıların nasıl gördüğüne dair bir simülasyon:




Eşek arılarından ilham alan araştırmacılar, drone'larda yüksek hızlı kamera kullanacak. Bu sayede arıların hangi yöne baktığı ve yönlerini nasıl buldukları aydınlatılmaya çalışılacak. Böylece drone'ların üzerindeki sensörler azaltılabilecek, belki de sadece bir kamera sayesinde drone bütün hareketlerini rahatlıkla yapabilecek.



Profesör Jochen Zeil'e göre eşek arılarının yuvalarını bulma kabiliyeti, onları insanların ürettiği her şeyden zeki kılıyor.



Araştırma ayrıca, arıların zihinsel mekanizmalarının yön bulma dürtülerini nasıl harekete geçirdiğini anlamamızı da sağlayacak.



Bonus :)


30 eşek arısı,
30,000 bal arısını
öldürebilir...




...ama bazen de ava giderken avlanır!






#drone
#eşek arısı
#Ulusal Avustralya Üniversitesi
#Jochen Zeil
8 yıl önce