|

Dünya Kupası rekorla sona erecek

Futbol meraklılarının yakından takip ettiği 2018 Rusya Dünya Kupası yeni teknolojilerle beraber büyük bir rekora imza atacak. Hazırlıkları devam eden final maçının dünya genelinde 1 milyar kişi canlı olarak izleneceği belirtiliyor.

Yeni Şafak
10:23 - 4/07/2018 الأربعاء
Güncelleme: 10:33 - 4/07/2018 الأربعاء
Diğer
2018 Rusya Dünya Kupası'nda birçok yeni teknoloji ilk defa kullanıldı.
2018 Rusya Dünya Kupası'nda birçok yeni teknoloji ilk defa kullanıldı.

Bir futbol maçının kaydedilmesi ve canlı olarak yayınlanması oldukça karmaşık bir işlem. Maç başlamadan önce uzun süren çalışmalar ve büyük çaplı altyapı yatırımları gerekiyor. Bu hazırlıklar sayesinde 300 yayıncı toplamda 210 ülkeye maçları canlı bir şekilde taşıyabiliyor. Tüm bu hazırlıklarla beraber Dünya Kupası finalinin 1 milyar kişiye naklen ulaştırılması planlanıyor. Bu rakama ulaşılırsa eğer büyük bir rekor kırılacak.

İlklerin gerçekleştiği turnuva

2018 Rusya Dünya Kupası başlamadan önce FIFA tarafından maçların ilk defa HDR destekli Ultra HD ile çekileceğini açıklamıştı. Bu nedenle her maç 37 kamerayla kaydedildi.

  • Karma bir UHD/HDR/1080p düzeni kullanılıyor. Kısaca açıklamak gerekirse, bunun anlamı Dünya genelinde yayımcılar tarafından hangi kalite seçilirse seçilsin kullanabilecekleri bir kayıt olması oluyor. 37 kameranın sekizi UHD/4K formatında çekim yapıyor ve başka 8'i de 1080p/HDR ve 1080p/SDR çift çıkışı ile çekim yapıyor.

En hızlı gollerin bile kaçmayacağından emin olmak için 8 kamera da görüntüleri aşırı ağır çekimde kaydediyor. Bu noktada iki adet de yüksek hızlı kamera da kullanılıyor. Bunlar genellikle Şahin Gözü –maçın genellikle binlerce sahne hızı ile çekildiği ve incelemeler için kullanılabilen görüntüler – gibi işlemler için kullanılan çekimleri kaydediyorlar.

Video hakem uygulaması

  • Bu kameralar Video Hakem (VAR teknolojisi) gibi teknolojiler için oldukça önemli ve şimdiden maçlardaki bazı tartışmalı pozisyonları çözmek için kullanılmış durumda.

Başka iki kamera da Cinefex helikopter kamerası ve kablolu kamera da bulunuyor. Ayrıca iki ters köşe kameraları ve bir de tünel kamerası bulunuyor. Son olarak da 360 derecelik çekim yapan bir kamera bulunuyor. Bu kamera da futbol maçını sanal gerçeklik ile izlemek isteyen seyirciler için kayıt yapıyor.

Toplamda 370 Sony kamera, 29 XVS değiştiricisi ve 1000'in üzerinde monitör kullanılıyor. Tüm bu yayın 2002 Dünya Kupası’ndan beri Host Broadcast Services firması tarafından yapılıyor.

#Dünya Kupası
#2018 Rusya
#FIFA
#Futbol
#Teknoloji
٪d سنوات قبل