|

Eski güvenlik yöneticisi Facebook'u Taht Oyunları'na benzetti

Facebook’un eski güvenlik yöneticisi Alex Stamos, şirketteki üst düzey yönetimin şirket kültürünü Taht Oyunları dizisine benzetti. Sosyal medya devinin yöneticileri arasında dönen entrikaların popüler dizideki olaylara benzediğini söyledi.

Yeni Şafak
14:09 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 15:42 - 11/02/2019 Pazartesi
Diğer
CEO Mark Zuckerberg ve COO Sheryl Sandberg
CEO Mark Zuckerberg ve COO Sheryl Sandberg

Facebook’un eski güvenlik yöneticisi Alex Stamos Facebook’taki üst düzey yönetim kademesindeki şirket kültürünü Game of Thrones’a benzetti. Stamos, yönetici kadrosunun, en üst kademedeki yöneticilerin yıllardır şirkette olması nedeniyle hatalarını kabul etmekten yoksun olduğunu söylüyor. Stamos bu konuyu detaylandırırken şu cümleleri kullanıyor:

“Gerçek şu ki, yöneticiler arasında bir miktar Taht Oyunları kültürü var. Birbirine gerçekten sıkı sıkıya bağlı bir grup insanın tüm bu kararları almasıyla ilgili sorunlardan biri de şu; eğer aynı insanları aynı yerlerde tutmaya devam ediyorsanız yanlış yaptığınız kabul etmek çok zor, değil mi?”


Webrazzi’de yer alan habere göre güvenlik endüstrisinin önde gelen isimlerinden biri olan Stamos’un, 2015 ve 2018 yılları arasında Facebook’un güvenlik başkanı olarak görev yaptığı belirtiliyor. Bu süre boyunca, COO Sheryl Sandberg ile defalarca kez bir arada çalışan Stamos, Rusya’nın platform üzerinden gerçekleştirdiği operasyonlar konusunda Sandberg’i uyarmak yerine doğrudan yönetim kuruluna konuyu iletmesiyle dikkat çekmişti.

Sektörde açık sözlülüğü ile anılan Stamos’un Silikon Vadisi’ni arkasında bırakarak Stanford Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor.

Taht Oyunları referansı daha önce de kullanılmıştı

Bu arada Stamos’un Taht Oyunları metaforunun daha önce başka isimler tarafından da kullanıldığını hatırlatmakta fayda var. 2018’in Kasım ayında ismini vermek istemeyen bir Facebook yöneticisi de altında çalışanları Care Bears’a üst yönetimde olanları ise Game of Thrones’a benzetmiş ve Sheryl Sandberg’in bulunduğu pozisyona iyi bir insan olarak gelinemeyeceğini belirtmişti.

Bu açıklamalara ve Stamos’un geçmişine baktığımızda, bu anonim açıklamanın ardında da kendisinin bulunduğunu düşünebiliriz. Stamos’un Sandberg ile geçmişinin yanı sıra Mark Zuckerberg’e olan yaklaşımının da mesafeli olduğunu söyleyelim. Zira Stamos, yaptığı açıklamada bazı Facebook sorunlarının nihai sorumluluğunun CEO olarak Mark Zuckerberg’e ait olduğunu da vurguluyor:

“Son kertede, bu olayların neden gerçekleştiğine dair asıl sorumluluk Sheryl’in kontrolünde değildi. Facebook daha büyük etkiyi ölçmüyor ve insanların onu kötüye kullanmak için nasıl çarpıtabilecekleri hakkında düşünmüyordu. Ve nihayetinde bunları düşünmek Mark’ın sorumluluğuydu.”

Aslına bakarsanız Stamos, Facebook üst düzey yönetim kademesi için kullandığı Taht Oyunları benzetmesinde yalnız değil. Daha önce WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton, Sandberg, Zuckerberg ve şirket avukatları dahil olmak üzere Facebook yöneticilerinin toplantılarda sergilediği entrika dolu tutumlarını aktarmıştı.

#Facebook
#Game of Thrones
#Alex Stamos
5 yıl önce