|

Ferrari her araçtan servet kazanıyor

İtalyan süper otomobil üreticisi Ferrari’nin bir araçtan elde ettiği kar dudak uçuklatır cinsten. Duisburg ekonomi profesörü Ferdinand Dudenhoffer tarafından yürütülen çalışmaya göre, bir araçtan en çok kar eden firmanın Ferrari olduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak
10:52 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:55 - 9/08/2018 Perşembe
Diğer
Ferrari
Ferrari

Son yıllarda genele hitap eden, ana akım otomobil üreticileri kârlılıklarını arttırmanın yollarını arıyor. Örneğin Nissan, Kuzey Amerika'daki üretiminin yüzde 20'sini durdurma kararı alırken, Ford Avrupa ve Güney Amerika pazarları için “çok büyük” değişiklikler planlıyor. Bir araştırma raporundan elde edilen bilgilere göre, büyük üretim rakamları ve yüksek kârlılığı aynı anda elde etmek mümkün değil.


Motor1'in haberine göre Duisburg (Almanya) ekonomi profesörü Ferdinand Dudenhoffer tarafından yürütülen çalışma, Ferrari'nin yılın ilk altı ayında otomotiv endüstrisinin en kârlı markası olduğunu ortaya koyuyor. İtalyan süper otomobil üreticisi, satılan her yeni araçtan tam 69.000 € (yaklaşık 422 bin TL) işletme kârı elde ediyor. Örnek vermek gerekirse, Jaguar Land Rover’da bu rakam otomobil başına yalnızca 800 Euro (yaklaşık 4,900 TL).


Alman premium markalara bakıldığında ise Porsche'nin Mercedes-Benz, BMW ve Audi'den neredeyse iki kat fazla kâr oranına sahip olduğu görülüyor. Stuttgart merkezli spor otomobil ve SUV üreticisi, sattığı araç başına 17,000 Euro (yaklaşık 104 bin TL) kazanırken, diğer üç Alman firmasında bu rakam ortalama 9,000 Euro (yaklaşık 55 bin TL). Dudenhoffer’un çalışması, satılan her yeni Maserati'nin şirkete yaklaşık 5,000 Euro (yaklaşık 30 bin TL) kazandırdığını ve Volvo’nun kârlılığının da bunun biraz altında olduğunu ortaya koyuyor.


İlginç bir şekilde Bentley, sattığı araç başına 17,000 Euro (104 bin TL) zarar ediyor. Ancak şirket sözcüsüne göre bunun nedeni, firmanın ağırlıklı olarak elektrikli otomobil teknolojilerine yatırım yapması. Tesla’da ise araç başına kaybedilen rakam 11,000 Euro (yaklaşık 67 bin TL). Rolls-Royce ve Lamborghini gibi şirketler mali sonuçlarını kamuya açık tutmadıkları için araştırma raporunda yer almıyor.


#Ferrari
#Süper otomobil
#Ferdinand Dudenhoffer
6 yıl önce