|

Google otonom aracının nasıl gördüğünü gösteren bir video yayınladı

Otonom araçlara olan güven, onca gelişmeye rağmen hala sağlanabilmiş değil. Bu durumu tersine çevirmek isteyen Waymo mühendisleri ise, otonom aracın sürüş sırasında çevreyi nasıl gördüğünü gösteren bir video hazırladı. Hazırlanan bu video ise bakalım umut edildiği gibi yargıları kırabilecek mi?

Yeni Şafak
10:54 - 2/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Waymo mühendisleri otonom araçlara olan güveni arttırabilmek için bu videoyu çekme gereksiniminde bulundu.
Waymo mühendisleri otonom araçlara olan güveni arttırabilmek için bu videoyu çekme gereksiniminde bulundu.

Geliştirilen ve yapay zeka ile bileşen sürücüsüz otomobiller, hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Daha henüz tam manası ile hazır duruma gelmeyen sürücüsüz otomobiller yapılan testler sayesinde her tür aksilikleri öğreniyor, daha iyi ve güvenli hale geliyor.


Lakin bunca teste ve teknoloji ye rağmen insanlar hala kendi kontrol etmedikleri araçlara güvenemiyor. Google’ın 2009 yılından bu yana yaptığı test çalışmasında otonom aracı Waymo, başarılı bir şekilde 5 milyon kilometre yol kat etti. Ama yine de kullanıcılar rahat değil.

Bunun üzerine Arizona eyaletinde bulunan Phoenix kentinin sokaklarında sürüşe çıkan Waymo mühendisleri, otonom aracın sürüş sırasında dünyayı nasıl gördüğünü herkese göstermek istedi. 360 derecelik bir video ile otonom aracın çevreyi nasıl gördüğünü kaydeden mühendisler, insanların bu görüntüler sayesinde rahatlayacağını düşünüyor.


Waymo’nun çevreyi nasıl algıladığını göstermek için LIDAR verilerinin basitleştirilmiş bir görünümünü kullanan mühendisler, teknolojinin nasıl çalıştığını da güzel bir şekilde kayıt altına alıyor. Video da görüleceği üzere otonom teknolojisi aslında insanlara göre daha güvenli hareket ediyor.

Bildiğiniz gibi kazaların çoğu bilinçsizlik, alkol, aşırı hız, uykusuzluk ve dalgınlık gibi nedenlerden meydana geliyor. Fakat otonom teknolojisi bu etkenlerden etkilenmiyor ve insanlara nazaran daha güvenli sürüş deneğimi sunuyor.

Hal böyle olunca mühendisler insanları otonom araçlara ısındırabilmek için otonom aracın gözünden çektiği bu video ile güven sağlamayı hedefliyor. Bunca teknolojiye rağmen otonom araçlara olan güvensizlik ortamı kırılacak mı? Bunu bize zaman gösterecek.

#Otonom araç
#Waymo
#yapay zeka
6 yıl önce