|

Hindistan 19.5 Dünya gününde bir yılını tamamlayan gezegen keşfetti

Hindistanlı gök bilimciler, Güneş’e benzeyen bir yıldızın etrafında 19.5 dünya gününde tam dur yapan ve Satürn’e benzeyen bir gezegen keşfetti. Dünya’dan tam 27 kat daha büyük olan gezegen 600 ışık yılı uzaklıkta bulundu.

Yeni Şafak
14:04 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 14:08 - 12/06/2018 Salı
Diğer
Yeni keşfedilen gezegen NASA tarafından daha önce şüpheli cisimler listesine alınmıştı.
Yeni keşfedilen gezegen NASA tarafından daha önce şüpheli cisimler listesine alınmıştı.

Uzay araştırmalarına son yıllarda büyük yatırımlar yapan Hindistan’dan yeni bir gezegen keşfi haberi geldi. Dünyamızdan yaklaşık olarak 600 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızı inceleyen Hintli bilim insanları, bu yıldızın etrafındaki turunu 19.5 dünya gününde tamamlayan bir gezegen keşfetti.

Bu yıl içerisinde çoğunluğunu NASA tarafından açıklanan 3786 gezegenin varlığı doğrulandı. Yeni keşfedilen gezegenin ismi K2-236b olarak belirlendi ve daha önce Kepler Teleskobu tarafından şüpheli cisimler listesine eklenmişti. Ancak K2-236b’nin gezegen olduğunu keşfedenler ise NASA’dan çok daha düşük imkanlara sahip olan Hintli bilim insanları oldu.


Hindistan’ın Abu Dağı’nda bulunan PRL Gurushikar Gözlemevi’nde, gezegenin ana yıldızı olan EPIC 211945201 yıldızından gelen ışık değişiklikleri gözlemlendi. Yıldızın kütlesini doğru tespit etmek isteyen araştırmacılar 1.5 yıl bu konu üzerinde çalıştı. Keşfedilen gezegen, Güneş sistemimizdeki Satürn gibi halkalara sahip.

Hint Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), yerli bilim insanlarına büyük imkanlar sağlıyor. Bununla beraber Mars yüzeyine sondaj çalışması, Hindistan’dan uydu fırlatılması gibi yeni projeleri de bulunuyor.

#Hindistan
#Uzay
#araştırma
#gezegen
6 yıl önce