|

IBM, araştırma gücünü Türkiye'ye taşıyor

IBM ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, BİLGİ'nin Dolapdere Kampüsünde faaliyet gösterecek İleri Araştırmalar Merkezi'ni (Center of Advanced Studies) hizmete açtı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 13/04/2007 Cuma
Güncelleme: 13:13 - 13/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
IBM, araştırma gücünü Türkiye'ye taşıyor
IBM, araştırma gücünü Türkiye'ye taşıyor

IBM'in dünyada ilk defa kendi bünyesinin dışındaki bir mekanda kurduğu merkezde, üniversite öğrencileri ve yazılımcılar araştırma projelerini yürütebilecek, açık kaynak temelli yazılımları geliştirebilecek. Ayrıca, IBM İleri Araştırma Merkezleri arasındaki GRID (bilgisayar kümesi) yapısıyla, IBM'in dünya çapındaki araştırma merkezlerinde bulunan bilimsel kaynaklara ulaşılabilecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur, IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek ve IBM Avrupa Bölgesi Üniversite İlişkileri Yöneticisi Diem Ho'nun birlikte açtıkları merkezde, açık kaynak, Linux, SOA (Servis Odaklı Mimari), IBM arakatman yazılımları ve bunların uygulanabilirliği konusunda araştırmalar yapılacak. Merkez, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin yanı sıra Türkiye'deki diğer üniversitelerin öğrencilerine, akademisyenlerine ve yazılım uzmanlarına da açık olacak.

Merkezde kullanılacak Linux, Intel ve PowerPC tabanlı sunucular ve grafik yoğun iş istasyonları, IBM'in dünya genelindeki diğer İleri Araştırma Merkezleri ve Türkiye'deki 2 Linux Merkezi'ne GRID yapısıyla bağlanarak, kullanıcılara yurtiçi ve dışındaki bilimadamlarıyla çalışma imkanı yaratacak. Merkezde ayrıca BT sektörü çalışanlarının bilgi ve beceri seviyelerinin artırılması için seminerler ve eğitim toplantıları düzenlenecek.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Aydın Uğur, “İstanbul Bilgi Üniversitesi 1996 yılından beri öğrencilerine 'Okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz' ilkesiyle eğitim veriyor ve bu amaçla dünyanın önde gelen kurumları ile işbirliği yapıyor. IBM ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sonucu üniversitemizde açılan İleri Araştırmalar Merkezi'nde de; Türkiye'deki tüm öğrenci, yazılımcı ve akademisyenler için uluslararası kalite ve standartlarda 'birlikte üretebilecekleri' bir ortam hazırlandı. Merkez'in sektör ve akademiya bütünleşmesini sağlayarak, toplumda inovatif çalışmalar için bir kapı açacağına ve AR-GE dünyasına yeni bir boyut kazandıracağına inanıyoruz. Türkiye'de Özgür Yazılım fikri ve pratiğinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'müzün akademik donanımı ve IBM'in sektörel deneyimi BİLGİ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi'nde buluşacak. Stratejik düşünen ve geleceğe bakan bir üniversite olarak IBM'in 20. İleri Araştırmalar Merkezi'ne BİLGİ bünyesinde evsahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

Eray Yüksek ise “IBM'in 1990 yılında oluşturduğu ve bugüne kadar dünya genelinde 20 tane açtığı İleri Araştırmalar Merkezi'nin 2 temel amacı var. Öncelikle, şirketimizin bilimsel araştırma deneyimini ve AR-GE imkanlarını üniversitelere açarak, karşılıklı fayda yaratabileceğimiz bir ortak araştırma modeli geliştirmek istiyoruz. Öğrenci ve yazılımcıların IBM'in bilgi havuzundan yararlanmasını sağlayarak, araştırmalarında hız kazanmalarını hedefliyoruz. İkinci amacımız ise öğrencilere 21. yüzyılın iş dünyasının beklentileri aktararak, geleceğe yönelik hazırlanmalarını sağlamak. IBM olarak Türkiye'deki üniversite öğrecilerinin doğru yönlendirilmeleri ve desteklenmeleri durumunda, dünya çapında büyük projelere imza atacaklarına inanıyoruz. Bu nedenle Amerika, Avrupa ve Asya kıtasındaki merkezlerimizden sonra, 20. İleri Araştırma Merkezi'ni Türkiye'de kuruyoruz.” şeklinde konuştu.

Diem Ho da yaptığı konuşmada, “BİLGİ ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği Türkiye'deki IBM İleri Araştırmalar Merkezi'nin ilk örneği. Bundan sonra, bu merkezin altında farklı konulara odaklanan yeni yapılar açmayı hedefliyoruz. Açılan bu merkez IBM'in üniversite işbirliği stratejisi kapsamında araştırma-geliştirme ve inovasyon stratejilerini bütünleyerek, iş değeri artıracak ve güçlü bir bilimsel altyapı değeri oluşturacak.” dedi.

17 yıl önce