|

LineFORM: Şekil değiştiren çok işlevli kordon!

MIT Üniversitesi, son dönemde karşılaştığımız tartışmasız en enteresan buluşun altına imzasını attı.

Yeni Şafak ve
17:53 - 9/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:53 - 9/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Dünyanın en seçkin üniversitelerinden birisi olan

MIT

'in (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) Medya Laboratuvarında görevli bilim insanları son dönemde karşılaştığımız kesinlikle en enteresan buluşun altına imzasını attılar.



LineFORM

ismini taşıyan bu kordonumsu 'şeyi' tanımlamak gerekirse; '

şekil değiştiren çok işlevli arayüz

' olarak nitelendirebiliriz.



Gerçi böyle deyince pek bir anlam ifade ettiğini zannetmiyoruz ama aşağıdaki videoyu izlediğiniz zaman -ki muhakkak izleyin deriz!- kolay kolay kelimelerle ifade edilecek bir buluş da değil.





LineFORM'un hayatımıza pratikteki katkısı en genel anlamıyla teknolojiyle olan etkileşimimizi zenginleştirmek olarak özetlenebilir. Kendisi aslında yılanımsı bir robot. Bu sayede envai şekle girebilen bir esnekliğe sahip.



Örneklerle açıklayalım en iyisi:









Gördüğümüz gibi aslında kordonumuz gücünü elektrik kablosundan alıyor ve tabii bilgisayarımızla eşlenik. Yani bağımsız bir 'şeymiş' düşünmeyelim. Üzerindeki titreşim motoru sayesinde bizi her türlü eylemimizde ve bildirim vb. gibi durumlarda aktif olarak besleyebiliyor.



Tüm bunlara ek olarak bir de akıllı kablo işlevine sahip kendisi. Öyle bir kablo ki, bir sürü farklı modülü tanılayıp gerektiği yerlerde gereken işlevselliklere dönük biçimlere dönüştürebiliyor. Mesela ucuna bir ampul taktığımızda (ki videoda var örneği) anında lamba işlevi görmeye başlıyor.



Yahut aynı aşağıdaki gibi, oluşturduğu dalgalarla cihazlar arası data alışverişini gösteren bir veri ölçer olarak da kullanabiliyoruz:






Bir başka marifeti ise, 'dinamik vücut kısıtlayıcısı' olarak iş görmesi. Yani örneğin kolumuza sardığımızda beden hareketlerimizi kısıtlayabiliyor. Misal kolumuz incindi ve fazla hareket ettirmememiz gerekiyor, bunu takıyor ve gerekli esneklik ayarlamalarını yapıyoruz kafi.



vs. vs.



Velhasıl gördüğümüz üzere LineFORM'u aslında büyük -çok büyük- potansiyel vaat eden bir yardımcı cihaz olarak tanımlayabiliriz. Gelecek nesil mobil cihazlardan tutun da, televizyon veya bilgisayarlarımızla -hatta akıllı tüm aletlerle- beraber kullanabileceğimiz ve bu suretle ana cihazdan sağladığımız fayda katsayısını ciddi derecede yükseltecek bir yardımcıdan bahsediyoruz.



Nasıl dediğimiz kadar varmış değil mi?



Resmi bilgilendirme sayfasına

erişebilirsiniz.







#mit
#lineform
#bilim
#bilimkurgu
8 yıl önce