|

Gazlı blöfe rest

Akdeniz’de sürdürülen petrol ve doğalgaz araştırmalarında uzlaşmaya yanaşmayan Rum kesimine KKTC’den rest geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, “Rum kesimi ön şartsız olarak masaya oturmalı. Eğer uzlaşma olmazsa Rumlar ne yapıyorsa biz de aynısını hatta daha fazlasını yapacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:55 - 17/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ŞUAYİP ALABAY
Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de başlattığı doğal gaz aramalarında şimdiye kadar kayda rantabl bir rezerve rastlanmazken, Rum tarafının olmayan gaz üzerinden cuntacı Mısır Yönetimi  ve Yunanistan ile görüşmeler yaparak yaptığı blöfe KKTC’den rest gibi bir cevap geldi. Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Sözcüsü ve Müzakere Heyeti Danışmanı Osman Ertuğ, Rum tarafının masaya oturmamak için bilinçli olarak kriz çıkardığını ve üstünlük kurma  çabasına girdiğini söyledi.

İŞBİRLİĞİNE YANAŞMIYOR

Kıbrıs adası etrafındaki yer altı kaynaklarında her iki tarafın eşit hakkı olduğunu belirten Osman Ertuğ, “Mesele çözülecek, Kıbrıslı Türklere de azcık bir pay verilecek havası oluşturulmaya çalışılıyor. Bu eşitlik prensibine de aykırıdır” dedi.  Rum tarafına defalarca işbirliği teklif ettiklerini vurgulayan Ertuğ, “Rumlar bu işi tek taraflı olarak yapmaya karar verdiler. Bunun üzerine Barbaros Hayrettin Paşa gelince Rumlar suni kriz çıkardı. Halbuki daha önce Piri Reis donanma gemisiyle araştırma yapmıştık” diye konuştu. 

İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ YAPAMAZ

Rumların sürekli tek taraflı hareket ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Sözcüsü Ertuğ, şunları kaydetti: “11 Şubat 2014’te yayınlanan bildiride hiçbir tarafın diğeri üzerinde egemenlik iddia edemeyeceği maddesi yer alıyordu. Kıbrıs’ın geleceğini ilgilendiren bir konuda Rumların tek yanlı olarak Mısır’la, İsrail’le, Lübnan’la diğer ülkelerle anlaşmalar yaparak, tek başlarına Kıbrıs’ın efendisi görüntüsü vermeleri son derece yanlıştır. Hiç kimse tek başına birkaç ülkeyle anlaşmalar yaparak ‘Bu benimdir. Kimse giremez’ diyemez. Bizim kendilerine çağrımız sonsuzdur. Tek yanlılıktan vazgeçsinler, birlikte yapalım” şeklinde konuştu. 

ÖN ŞARTSIZ GELSİNLER

Ertuğ, “Biz 2 şey söylüyoruz. İkisi de pozitif ve yapıcıdır. Eş zamanlı durduralım faaliyetleri. İkincisi ise masaya dönmeleridir. Ön şartsız masaya dönün. Biz sizinle her konuda görüşmeye hazırız. Bundan pozitif, bundan yapıcı, suni de olsa gerginliği yatıştırıcı bir davranış beklemesinler bizden. Bundan da barışçısı olamaz” dedi.  

AMAÇ SUNİ KRİZ ÇIKARMAK

Barış sürecinde geldikleri safhaya da dikkat çeken Ertuğ,  petrol ve doğal gazda çıkarılan suni krizi ise şu şekilde anlattı: “Geldiğimiz üçüncü safha al-ver safhasıydı. Çünkü al-ver aşamasına yani en kritik aşamaya geldik. Bunlar yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği, toprak, mülkiyet, güvenlik ve garantiler. Bütün bunlar paylaşılacaktı. Rumlar vermeye hazır değil. Sadece almak istiyorlar. Vermeye hazır olmadıkları için, pazarlıkçı bir müzakereye girmemek için bu suni krizlerle masadan çekildiler.”

Geçtiğimiz haftalarda, Güney Kıbrıs Rum yönetimi;  Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi  ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı yanına alarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'a gözdağı vermişti.  Ortada bulunmuş herhangi bir gaz olmamasına rağmen yapılan blöf  dikkat çekmişti. 


Kıbrıs'ta birlik petrolle başlayabilir

Petrol ve doğalgaz aramaları devam ettiğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, “Uzlaşma olmaması halinde Rumlar ne yapıyorsa bizde aynısını hatta daha fazlasını yapacağız. Bu işte mütekabiliyet önemlidir. Biz  hep masadayız. Masadan kaçan taraf biz olmadık. Ortada bir çatışma var ve bu petrole taşmış durumda. Bakın bunu samimiyetle söylüyorum; Avrupa Birliği kömür ve çelikle başladı, Kıbrıs’ın birliği de petrol ve gazdan başlayabilir. Bu durum hepimize ekonomik refah getirir” dedi.

#Akdeniz
#petrol
#KKTC’den rest
9 yıl önce