|

NASA'nın uzaya gönderdiği fareler ortama uyum sağladı

NASA, uzay yolculuklarına diğer canlı türlerinin nasıl tepki verdiğini incelemek için Uluslararası Uzay İstasyonu’na fareler göndermişti. Deneyin videosunu yayınlayan NASA, sonucun beklenenden ilginç olduğunu açıkladı.

10:50 - 16/04/2019 Tuesday
Güncelleme: 10:55 - 16/04/2019 Tuesday
Diğer
Astronot kıyafetinin içinde resmedilmiş bir deney faresi.
Astronot kıyafetinin içinde resmedilmiş bir deney faresi.

Bilim insanları tarafından hala uzayda yaşamın olup olmadığını araştırıyor ve bir yandan da dünyadaki yaşamı uzaya uyumlu hale getirmeye çalışıyorlar. Şimdilik ilk hedef Mars olarak belirlendi. İnsan vücudunun bu yolculuğa nasıl tepki vereceği biliniyor ancak diğer canlılar hakkında fazla bilgiye sahip değiliz.

NASA, diğer canlıların uzayda geçirdiği değişimi incelemek için bazı deneyler yapıyor. Bu deneylerden birisi de Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen fareler oldu.

Ortamı kendi avantajlarına kullanıyorlar

Fareler, deneyin ilk kısmında inanılmaz rahatsız oluyorlar. Etrafta savrulan, kafesleriyle birlikte sürüklenen ve ne tarafın doğru taraf olduğunu anlamaya çalışan fareler bir süre sonra duruma uyum sağlıyor. Hatta çevrelerine tahminlerden daha iyi uyum sağladı ve yer çekimsiz ortamı kendi avantajlarına kullanmaya başladı.


Kafeslerini hamster tekerine çevirdiler

Hatta farelerin bu durumdan keyif aldıkları bile söylenebilir. Yerçekimsiz ortama alışan fareler, kafesin içinde dört bir yana uçarak kafeslerini devasa bir hamster tekerleğine çevirdi. Bu durum, farelerin denge hissini geri kazanmak ve stresle başa çıkmak için geliştirdikleri bir mekanizmaya işaret ediyor olabilir.

NASA araştırmacıları farelerin davranışlarını incelediklerinde, bu canlıların dünyadaki hareket rutinlerine büyük oranda devam ettiklerini ortaya çıkardı. Bu tür araştırmalar, NASA’ya uzun süre düşük yerçekimine sahip ortamda kalan memelilerin biyolojilerinde ve davranışlarında yaşanan değişiklikleri gözlemleme fırsatı veriyor.

#Fare
#NASA
#Uzay
#Deney
5 years ago